На Новокостянтинівській шахті ввели в експлуатацію новий об’єкт

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Учора, 19 жовтня, на Новокостянтинівській шахті ДП «СхідГЗК» відбулася церемонія вводу в експлуатацію гідро – закладного комплексу(ГЗК), який входить до переліку пускових об’єктів. 

Попри відсутність державного фінансування на проведення гірничо – капітальних робіт в урановидобувній галузі, ДП «СхідГЗК»  продовжує роботи по будівництву Новокостянтинівської шахти. Спорудження ГЗК дає можливість не лише працевлаштувати до 80 чоловік, але і відкриває перспективи для нарощення видобутку руди. На спорудженні комплексу використовувавалися кошти СхідГЗК. Гідро – закладний комплекс, потужністю 110 тисяч метрів кубічних на рік, буде заповнювати порожнини, які виникають в результаті видобутку руди, для мінімізації впливу на поверхню та забезпечення стабільної підготовки нових очисних блоків.

Генеральний директор ДП «СхідГЗК»  Олександр Сорокін назвав ввід в експлуатацію ГЗК справжнім святом для колективу: «Це знакова подія, адже не кожного дня в експлуатацію приймається такий комплекс, без якого шахта не могла розвиватися. Для нашого колективу це дійсно свято. В Кіровоградській області знаходиться основна сировинна база, а в Дніпропетровській області – сконцентровані  переробні потужності урановидобувної галузі України, якою, власне, і є комбінат. Смолінська шахта допрацьовує свій ресурс, Інгульська шахта працює стабільно, але перспективою урановидобувної галузі є Новокостянтинівська шахта, яка зможе повністю задовольнити потреби української атомної енергетики по урановій складовій. Одна Новокостянтинівська шахта дорівнює роботі 21 одній вугільним шахтам «мільйонникам». Це напрямок концентрації зусиль».

Олександр Сорокін нагадав, що на комбінаті  рівень заробітної плат нещодавно було підвищено на 20%, а уранові шахти Кіровоградщини лише за 9 місяців поточного року відрахували в бюджети і фонди  всіх рівнів 160 мільйонів гривень, але галузь потребує невідкладного фінансування для виходу Новокостянтинівської шахти на проектну потужність.

Сергій Полулях

Поширити:

Залишити коментар:

коментар