Майбутній урожай зерна під загрозою?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Осіння посівна, коли, власне, закладається основа урожаю-2016, на Олександрійщині виявилася не менш проблемною, ніж в інших регіонах нашої області. Через посушливу погоду темпи посівних робіт є катастрофічно низькими, що ставить під загрозу майбутній урожай.

Про це на щотижневій апаратній нараді в Олександрійській РДА зазначив начальник районного управління АПР Олександр Ткаченко, повідомляє кореспондент Першої електронної.

«Погодні умови внесли значні корективи у посівну кампанію, – сказав О. Ткаченко. – Через відсутність дощів ми дуже відстали від плану. Із запланованих 25 тис. га озимої пшениці було посіяно всього 10, ячменю і ріпаку із 5 тис. га засіяли практично половину – 2,2 тис. га та 2,3 тис. га відповідно. Ці культури посіяні по парових площах, але, наприклад, сходи озимої пшениці нині не такі, як хотілося б. Через значну посуху не так, як завжди, проводиться і підготовка ґрунту під майбутній урожай. Майже на 50% підготовлених площ проводився поверхневий мілкий обробіток. Ґрунт настільки сухий, що неможливо заглибити у нього плуг. Господарники не можуть довше чекати і зі збиранням цукрового буряку, тому з 1 жовтня розпочали його копати. Зібрали уже 6% площ із урожайністю 280 ц/га. Ця цифра могла б бути значно більшою, адже, знову ж таки, через значну щільність ґрунту, багато коренів залишаються в землі. Уже зібрано 23% кукурудзи із врожайністю 55 ц/га, соняшник, урожайність якого становить майже 24 ц/га зібрали на 90% площ. Сою зібрали на половині площ, але її урожайність зовсім не радує – всього 16 ц/га».

Аграрії б’ють на сполох, бо мало того, що терміни посівних робіт озимих культур вже вичерпані, і засіяно врази менше від запланованого, ще й сходи кволі. На що очікувати в 2016-му? Якою буде зима й чи не очікує на нас посушлива весна? Вочевидь, що всі хвилювання сільгоспвиробників сьогодні зосереджені саме довколо прогнозів Гідроменцентру, а вони, на жаль, не втішні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар