На Кіровоградщині власники земельних паїв отримали 522,793 млн грн

За даними на кінець вересня цього року власники паїв у Кіровоградській області отримали понад 522,793 млн грн. оплати за надання в користування своїх земельних ділянок. Середній розмір орендної плати порівняно з минулим роком зріс на 211,46 грн та становить 902,83 грн за гектар. Про це Першій електронній повідомляють у сектор взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області.

Власники паїв на Кіровоградщині уклали з орендарями 211,907 тис. договорів оренди на земельні ділянки загальною площею 1048,48 тис. гектарів. Близько 54,8% від усіх договорів підписані з пенсіонерами. Переважну кількість паїв власники віддали в оренду на термін більше шести років.

Річний розмір орендної плати за використання одного гектару землі різниться по районах області. Найвища ставка оренди у Гайворонському районі – 1117,3 грн за гектар, найменша – у Світловодському 657,44 грн за гектар.

Загальна сума виплат по договорам оренди в області за один рік у грошовому еквіваленті складає 946,604 млн грн. З цієї суми 58,2% (або 550,77 млн грн. у грошовому еквіваленті) складає виплата орендної плати у натуральній формі (сільськогосподарська продукція). Ще 39% (або 371,6 млн грн) – грошові виплати. Незначна частина оплати здійснюється у відробітковій формі – близько 1% або 0,2 млн гривень. До кінця року орендарі мають зобов’язання повністю розрахуватися з власниками земельних паїв.

Варто наголосити, що сьогодні питання оренди землі, форм та розмірів оплати за оренду, її встановлення та зміни, порядку укладення, зміни та припинення договорів оренди тощо в Україні є актуальними. Як зазначив виконуючий обов’язки начальника Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області Сергій Хоменко під час виробничої наради з начальниками управлінь та відділів Держгеокадастру у районах Кіровоградської області  «Ми не повинні залишати селян – власників земельних паїв на самоті. Слід надавати їм фахову допомогу». У цьому напрямку в області йде широкомасштабна роз’яснювальна робота з власниками земельних паїв та їх орендарями.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар