У Кропивницькому обговорили проекти з ощадної енергетики

Учора, 23 листопада, у Кропивницькому вперше в історії міста пройшов муніципальний інвестиційний форум «Time to INVEST».  

Головною метою форуму було обговорення основних напрямків економічного та інвестиційного потенціалу Кропивницького, пошук інвесторів та бізнес-партнерів, створення можливостей для пошуку спільних оптимальних рішень. Форум став платформою для обміну досвідом та укладення взаємовигідних угод.

На муніципальний інвестиційний форум, який проходив в приміщенні Регіональної промислової палати, завітало керівництво міста та області – міський голова Кропивницького Андрій Райкович, голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко, секретар міської ради Андрій Табалов. Також на чолі з ректором Михайлом Чорноволом, були присутні студенти Центральноукраїнського національного технічного університету, які презентували свої проекти.

В рамках форуму діяли 3 платформи: презентаційна, дискусійно-презентаційна та науково-практична.

Презентаційну платформу під назвою «Ощадна енергетика як пріоритет сучасного українського міста» розпочав проект «Європейська ініціатива «Угода мерів», доповідачем якого виступила Оксана Кисіль.

DSC_0723

Ключовою її пропозицією стала ідея створення в міській раді Кропивницького посади енергоменеджера, який би повністю займався питаннями енергоефективності у різних сферах життєдіяльності міста.

Схвальні відгуки були отримані від голови Кропивницького та секретаря міської ради.

“Нам насправді не вистачає людини, яка вміє залучати громадян, що можуть правильно працювати із іноземними організаціями, які розуміють критерії, які можуть швидко й оперативно прораховувати бізнес-плани», – говорить Андрій Табалов.

DSC_0738

Наступний проект представляв Андрій Каташов, технічний радник Північної Екологічної Фінансової Корпорації “НЕФКО”.

Основна суть проекту полягала в термомодернізації будівлі КЗ «НВО – ЗОШ І-ІІІ ступенів №31» шляхом утеплення зовнішніх стін та заміни вікон з метою створення комфортних та належних умов для навчання та скорочення споживання енергоносіїв. Для реалізації проекту необхідно 3,5 млн грн.

«Кредит надасть «НЕФКО» на 5 років під 3% річних у гривні», – повідомив Андрій Каташов.

DSC_0728

Ця ж організація стане інвестором для іншого проекту під назвою «Світле місто», яке має на меті реконструювати мережу вуличного освітлення у Кропивницькому з заміною старих ламп на енергозберігаючі світлодіодні світильники. На реалізацію бізнес-плану необхідна сума в 50 мільйонів гривень, однак «НЕФКО» зможе виділити лише 1/5 потрібних коштів.

Найбільшого ажіотажу в залі було досягнуто при розгляді проекту «Екологічний транспорт на дорогах м. Кропивницький від центру до околиць». Проект представлений управлінням розвитку транспорту та зв’язку Кіровоградської міської ради. Ним передбачається придбання тролейбусів з автономним ходом.

Про це повідомив начальник управлінням розвитку транспорту та зв’язку Кіровоградської міської ради Олександр Вергун:

«Найбільш проблемними районами, з огляду на транспортну інфраструктуру, є селища Нове, Молодіжне, район Балашівки та Телецентру».

DSC_0726

Пропонується закупити 10 багатомісних тролейбусів з акумуляторами та запасом ходу у 20 км – вартість 75 млн (1 тролейбус – 7,5 млн). Друге – модернізація вже існуючих тролейбусів, які перебувають на балансі КП “Електротранс”, та оснащення їх дизельними двигунами. Вартість – 25 млн за 10 тролейбусів.

Міська влада готова профінансувати 10-15% затрат. Інші кошти на такий амбітний проект планують отримати від інвесторів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар