Шахтарі з Кіровоградщини протестували у Києві

© | скріншот із відео

У Києві протестували гірники з Жовтих Вод та працівники трьох урановидобувних шахт Кіровоградської області: “Інгульська”, “Смолінська” та “Новокостянтинівська”. Вони входять до складу державного підприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Суспільне.

Акцію протесту влаштували біля будівлі Міністерства енергетики. Участь у протесті беруть понад сотня людей.

У руках тримали плакати із написами: “Не грайтеся з ураном. Чорнобиль нічого не навчив”, “70 років Державного підприємства “СхідГЗК”. Ювілей чи закриття?” та “Атомпрофспілка за енергетичну незалежність України”.

“Ми тут, адже невчасно платять зарплати. За червень місяць нам ще її не виплатили. Вимагаємо швидшого приєднання до Національної атомної енергогенеруючої компанії “Енергоатом”. Можливо, це вирішить наші проблеми”, – розповів працівник шахти “Новокостянтинівська” Дмитро Білокрис.

Виплата зарплат – одна із вимог шахтарів. За словами заступника голови профспілки працівників Інгульської шахти Михайла Мельника, підприємство “СхідГЗК” на виконує обов’язки колективного договору та не виплачує їх своєчасно.

“Борг заробітної платні – десь 110-115 мільйонів, на соціальні виплати керівництво не виділяє гроші”.

До Міністерства енергетики є дві основні вимоги, сказав заступник голови профспілки:

“В короткий термін розглянули питання про контроль “Енергоатом” активів “Схід ГЗК” та виділення грошей на проблеми нашого підприємства. Воно єдине в Україні, що видобуває уран. Нині ми можемо продавати нашу продукцію тільки “Енергоатому”.

До протестувальників вийшов заступник міністра енергетики Юрій Власенко. Він сказав, що управління активами “Східного гірничо-збагачувального комбінату” мають передати компанії “Енергоатом”, яка є єдиним покупцем уранової руди, що видобуває комбінат. Це дасть можливість напряму проводити розрахунки між підприємствами і вчасно виплачувати зарплату. Рішення має ухвалити Уряд.

“Ми направимо нормативно-правовий документ на розгляд до Кабінету міністрів. Державне підприємство “Енергоатом” хотіло перерахувати 65 мільйонів гривень, але керівник “Схід ГЗК” сказав, що немає можливості отримати ці гроші: є якісь проблеми з рахунками”, – розповів Юрій Власенко.

Заступник директора підприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” Вадим Косаренко розповів, що працівникам підприємства заборгували 84 мільйони гривень. Заробітну плату мали виплатити за червень. За його словами, грошей на це немає.

“На жаль, фінансовий ресурс, який можна було б направити на виплату, відсутній. Є заборгованість за енергопостачання, яке використовує підприємство: електроенергія, паливно-мастильні матеріали. Окрім цього, заборгованість за роботи, послуги та матеріали. Загальна сума боргів – порядку 630 мільйонів”.

Акція протесту шахтарів у Києві тривала 4 години.

Раніше шахтарі також протестували у Києві і перекривали дороги на Кіровоградщині.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар