Із Білорусі депортували журналіста, який раніше працював у Кропивницькому

Івана Гpебенюка, який pаніше пpацював на Кіpoвoгpадськoму oбласнoму телебаченні, а нині – кореспондент телеканалу “Настоящее время”, затримали в готельному номері в Мінську після зйомок сюжету про протести у Білорусі. Після кількох годин утримання, журналіста депортували з країни.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Facebook-сторінки Івана Гpебенюка.

“Поки багато емоцій навпереміш з жорстким дисонансом. Тому що якихось 5 годин тому ти був у готелі «Мінськ», потім був голосний стукіт у двері, потім двері щосили прочинилися і твою кімнату заповнили люди в міліцейській формі і надписами «ОМОН». Далі обшук, мукроавтобус з затемненими вікнами, відділок, допит, натяки і «обнадійливі» обіцянки – «ні, ми вас не будемо катувати..»

Через кілька годин літак, Одеса, море…” – написав журналіст, прибувши в Україну.

Разом з Гребенюком білоруські силовики затримали ще двох журналістів телеканалу “Настoящее вpемя” – українку Іpину Poмалійську і росіянина Юpія Баpанюка.

“Настoящее вpемя” – російськомовний телеканал з редакцією в Празі, створений медіакорпорацією «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» за участю «Голосу Америки». Телеканал фінансується за допомогою грантів Конгресу США через Агентство США з глобальних медіа.

Як  повідомялє “НВ”, журналісти телеканалу, зокрема Іван Гpебенюк, вже кілька тижнів висвітлюють вибори в Білорусі і днями провели чотиригодинний спецефір з мітингу на підтримку опозиційної кандидатки в президенти Світлани Тіхановскої.

Після ефіру журналістів затримали в готелі нібито через проблеми з акредитацією. У них відібрати техніку, влаштували допит щодо деталей сюжету про мітинг і вибори, погрожували відправити в СІЗО. Після 5 годин утримання, їх примусово видворили з країни з забороною в’їзду протягом 10 років.

Нагадаємо, учора, 9 серпня, у Білорусі відбулися шості вибори президента. У них, крім чинного глави держави Олександра Лукашенка, взяла участь Світлана Тіхановска – дружина заарештованого відеоблогера Сергія Тіхановского. Білоруси підтримали жінку багатотисячними мітингами по всій країні.

Протягом всієї передвиборчої кампанії силовики перешкоджали мітингуючим, а в день виборів відбулася жорстока зачистка, під час якої в людей навіть стріляли.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко знову переміг – вже вшосте. Він перебуває при владі 26 років. Цього разу “батька” нібито набрав 80% голосів, а його головна опонентка Тіхановска – 7%. Незалежні спостерігачі повідомляють про численні порушення і фальсифікації під час голосування.

Після оголошення попередніх результатів, білоруси вкотре вийшли на мітинги. Проти людей знову направили силовиків, а президентський літак відлетів до Туреччини. Де наразі знаходиться Олександр Лукашенко – не відомо.

Читайте також: Про що під час свого виступу у Кабміні говорив імовірний очільник Кіровоградської ОДА

Поширити:

Залишити коментар:

коментар