Замміністра оборони, який очолював олександрійський військкомат, підозрюють у розтраті 149 млн грн

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ігор Павловський / Джерело фото: Українська правда

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили корупційну схему з розтрати державних коштів у сумі понад 149 мільйонів гривень під час закупівлі палива для Міністерства оборони України. Один із підозрюваних – заступник міністра оборони Ігор Павловський, який з 2003 до 2008 року був військовим комісаром Олександрійського об’єднаного міського військового комісаріату.

Про затримання за підозрою у розтраті бюджетних коштів повідомляє прес-служба НАБУ.

“Наразі детективами Бюро та прокурорами САП затримано двох ймовірних учасників злочину – заступника Міністра оборони України та директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ. Вирішується питання про повідомлення про підозру, обрання щодо затриманих запобіжного заходу та встановлення інших співучасників”, – йдеться у повідомленні НАБУ.

Інформацію про це підтверджують і в Міністерстві оборони:

“У зв’язку із інформацією, оприлюдненою Національним антикорупційним бюро України, Міністерство оборони підтверджує, що стосовно одного із заступників Міністра оборони та керівника Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів оборонного відомства проводяться слідчі дії. За офіційними коментарями та подробицями справи просимо звертатися до НАБУ”, – повідомляється на сайті Міноборони.

“Українській правді” джерела в правоохоронних органах повідомили, що затриманими є заступник міністра оборони генерал-лейтенант Ігор Павловський і директор Департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони Володимир Гулєвич.

За даними, оприлюдненими на сайті Міноборони, Павловський Ігор Валентинович народився 20 жовтня 1964 р. в місті Первомайськ Миколаївської області. Службу проходив на посадах: командира взвода, роти, заступника командира батальйону, начальника штабу — заступника командира батальйону, командира батальйону, заступника командира полку, командира полку, командира окремої механізованої бригади. Із вересня 2003 по вересень 2008 р. був військовим комісаром Олександрійського об’єднаного міського військового комісаріату Кіровоградської області. 8 квітня 2015 року розпорядженням Кабінету Міністрів України № 305-р призначений заступником Міністра оборони України.

Варто відзначити, “Українська правда” інформує про те, що сторона обвинувачення клопотатиме про обрання затриманому заступнику міністра оборони Ігорю Павловському запобіжного заходу у вигляді арешту із альтернативою внесення застави у розмірі 75 млн гривень. Водночас іншому затриманому – директору Департаменту держзакупівель Володимиру Гулєвичу, проситимуть присудити арешт із можливістю внести заставу у розмірі 8 млн гривень.

НАБУ повідомляє, що за версією слідства, на початку 2016 року Комітет із конкурсних торгів МОУ організував процедуру відкритих торгів на закупівлю рідинного палива.  За результатом торгів 26 квітня 2016 року Комітет за 14 лотами затвердив до оплати пропозиції одного з учасників торгів як найбільш економічно вигідні. 13 та 18 травня 2016 року між МОУ та переможцем конкурсних торгів було укладено 14 договорів про постачання палива для техніки спеціального призначення за рахунок коштів Державного бюджету України на загальну суму понад 1 млрд грн.

Відповідно до даних досудового розслідування, упродовж червня-серпня 2016 року за відсутності будь-яких правових підстав для внесення змін до договорів про закупівлю товарів за бюджетні кошти, замовник та постачальник уклали низку додаткових угод, згідно з якими було безпідставно збільшено ціну за одиницю товару в середньому на 16% від початкової ціни. Внаслідок цього на користь постачальника безпідставно та незаконно було перераховано бюджетні кошти на загальну суму 149 млн 339 тис. грн.

Слідство вважає, що, відповідно до встановлених під час досудового розслідування фактів, службові особи Міністерства оборони України за попередньою змовою з представниками комерційного підприємства вчинили злочин, передбачений ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

Нагадаємо, 20 вересня у одному з кафе на виїзді з міста співробітники СБУ та військової прокуратури затримали заступницю начальника Головного Управління ДФС в області Олену Берестовенко разом із начальницею управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС області Оксаною Ревою після отримання 80 тис. грн хабара.

22 вересня слідчий суддя Ленінського райсуду Кропивницького Леонід Плохотніченко обрав запобіжні заходи обом підозрюваним.

Не зважаючи на те, що обом підозрюваним чиновницям інкримінували кримінальне правопорушення, яке підпадає під ч.3 ст.386 ККУ (одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище), їм визначили різні запобіжні заходи. Вища за посадою Олена Берестовенко отримала запобіжний захід у вигляді застави у 128 тис. грн і її звільнили з-під варти прямо у залi суду. А от для Оксани Реви суддя Плохотніченко обрав запобіжний захід у вигляді 60 діб тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 480 тис. грн. Згодом Апеляційний суд Кіровоградської області скасував рішення суду першої інстанції щодо заступниці начальника Гoловного Управлiння ДФС в областi Олени Берестовенко. Замість 128 тис. грн застави, яких було достатньо, щоб залишатися на волі, чиновницю взяли під варту на 48 діб прямо у залі суду і призначили вдвічі більшу заставу – 256 тис. грн.

Натомість 28 вересня Апеляційний суд Кіровоградської області відпустив під домашній арешт ймовірну спільницю Оксани Берестовенко начальницю управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС області Оксану Реву. Суд задовольнив скаргу захисту обвинуваченої і змінив їй міру запобіжного заходу із 60 днів арешту з можливістю виплати застави у розмірі 480 тис. грн на домашній арешт.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар