Сьогодні – третя річниця з дня смерті нащадка шевченкового роду В’ячеслава Шкоди зі Знам’янки

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

В’ячеслав Євгенович Шкода (нащадок роду Тараса Шевченка) народився 1 травня 1929 року у Знам’янці Кіровоградської області.

Вищу освіту здобув у Одеському педінститутіім. К. Ушинського (філологія та логіка) та Кіровоградському музичному училищі (диригент хору й викладач сольфеджіо).

З 1952 року працював викладачем дитячої трудової виховної колонії УМВС Одеської області. За два роки повернувся до Знам’янки, де викладав українську мову в школі, працював інспектором райвно, директором Знам’янської селищної школи робітничої молоді, викладав музичну літературу в дитячій музичній школі ім. В. Лисенка.

1989 року був призначений директором міського музею «Кобзарева світлиця», а з 2004-гостав зберігачем фондів Знам’янського міського краєзнавчого музею.

Краєзнавчі дослідження В’ячеслав Шкода розпочав ще 1946 року.Багато пам’яток археології на Кіровоградщині обстежив разом з Нінель Бокій (відомий археолог, викладач КДПУ). За результатами краєзнавчих розвідок В. Шкода написав півсотні публікацій у пресі, у тому числі «Місто Знам’янка» в томі «Історія міст і сіл УРСР. Кіровоградська область» та путівник «Знам’янка» у співавторстві з Віктором Проценком.

В. Шкода був ініціатором встановлення у Знам’янці пам’ятника Тарасові Шевченку(у 1989 році), присвоєння Знам’янській залізничній лікарні імені Андрія Лисенка (у 1983 році), відкриття меморіальнихдошок на честь Андрія Лисенка, Миколи Лисенка, Михайла Старицького, Кароля Шимановського.

Ініціював понад десять документальних фільмів краєзнавчого спрямування Знам’янської та Кіровоградської телерадіокомпаній. Був оповідачем у ряді документальних стрічок, які демонструвалися на обласному та республіканському телебаченні.

Він був ініціатором і постійним учасником щорічної акції Пам’яті героїв Холодноярської республіки: організовував виїзди делегацій у квітні до Холодного Яру і 22 травня на батьківщину Тараса Шевченка.

В’ячеслав Шкода брав участь у роботі низки громадських організацій, зокрема окремого Чорноліського полку імені козака Мамая, за що отримав звання Почесного козака Чорноліського полку.

За майже 82 роки свого життя В’ячеслав Шкода став лауреатом премійім. В.Винниченка таім. В. Ястребова, першим і єдиним в області лауреатом державної краєзнавчої премії ім. Д. Яворницького, отримав низку нагород та звання почесного громадянина міста Знам’янки.

Нащадка шевченкового роду В’ячеслава Шкоди не стало 4 березня 2011 року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар