На тлі псевдомиротворчих заяв окупантів різко збільшилась кількість обстрілів у зоні АТО

Вчора, на тлі псевдомиротворчих заяв ватажків НЗФ, бойові дії в районі проведення АТО різко загострилися. Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, пише ІАЦ РНБО.

Інформація ГУР МОУ

yemblema-voyenna-rozvidka-ukrayini-1

Розпорядження про повне припинення вогню із 15 вересня з боку бойовиків видав російський Генштаб. Користуючись нагодою, командування російсько-окупаційних військ на Донбасі вирішило різко збільшити кількість обстрілів позицій сил АТО до вищезазначеного терміну.

Донецький напрямок

Перш за все, загострення стосується цього напрямку. Як і влітку, окупанти знову застосовували важке озброєння – міномети та ствольну артилерію різних калібрів. Лік випущеним боєприпасам іде на десятки.

Активні бойові дії розгорнулися по всьому фронту. Практично на всіх рубежах окупанти застосовували важке озброєння.

У першій половині дня (з початку доби і приблизно до 14 години) найбільш складна обстановка склалася у Луганському, де противник здійснив 2 дуже потужних мінометних обстріли, випустивши за 2 години більше 200 мін, а також в авдіївській промзоні – практично безперервний обстріли тривалістю 5 годин.

Ситуація різко погіршилася після 18 години. По всьому фронту почалася масована стрільба з ворожого важкого озброєння. Зокрема, у Луганському, як і вранці, «працювали» міномети, у Зайцевому – гармати «Гіацинт-Б» (випущено близько 100 снарядів) і міномети, в Авдіївці – міномети і 122-мм гармати, на позиції «Шахта Бутовка» і Пісках – міномети. Інтенсивність ведення вогню зрівнялася з найбільш запеклими днями літа 2015 та 2016 років. Українські війська відкривали вогонь у відповідь.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку відбулося 37 ворожих обстрілів, зокрема 19 – з важкого озброєння.

Луганський напрямок

Вчора відбулося 5 обстрілів в Попаснянському районі. Вони сталися у другій половині дня. Противник застосовував легке озброєння та БМП. На інших ділянках фронту було абсолютно спокійно.

Маріупольський напрямок

Найбільша кількість ворожих обстрілів сталася у Мар’їнці, де окупанти кілька разів використовували снайперів. Також противник двічі застосував міномети на півдні – у Бердянському та Лебединському.

Вогонь вівся з окупованої Саханки. У Широкиному обстановка була спокійніша, ніж у минулі дні: знову сталося кілька обстрілів з боку противника, проте важке озброєння не застосовувалося.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 14 ворожих обстрілів, зокрема 2 мінометних і 3 снайперських.

Вчора в районі проведення АТО відбулося 3 польоти ворожих БПЛА: 2 – на Донецькому напрямку (1 був запущений з російської території), 1 – на Маріупольському напрямку.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 1 – отримав поранення. Це сталося у Зайцевому внаслідок ворожого обстрілу зі 152-мм гармат «Гіацинт-Б».

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблого воїна.

Російські спецслужби намагалася завербувати українця, що перебував у Росії

Громадянина України затримали на пункті пропуску «Ровеньки» через російсько-український кордон, коли він планував виїхати з РФ.

Чоловіка тримали кілька годин без будь-яких пояснень, доки до нього не завітав офіцер ФСБ, який примушував його погодитися на співпрацю з російськими спецслужбами, погрожуючи тюрмою. Щоб повернутися до Батьківщини, чоловік  погодився на вимоги російських силовиків, але одразу після повернення, звернувся до СБУ. Такі випадки трапляються регулярно – російські спецслужби намагаються використати наших громадян у розвідувальних цілях. Закликаємо бути пильними і без нагальної потреби не відвідувати Росію – державу-агресор.

Ще 2 осіб скористалися програмою СБУ «На тебе чекають вдома!»

Перший з них, мешканець м. Стаханов у травні 2015 року долучився до лав так званого «козачого полку імені Платова» зі складу НЗФ «ЛНР». Чоловік розповів, що займався обслуговуванням автотранспорту. Побачивши на власні очі жахіття, принесені бойовиками у його рідне місто, чоловік вирішив здатися українським правоохоронцям.

Другий з них, мешканець міста Селідове Донецької області долучився до лав НЗФ навесні 2014 року. Тоді він чергував на блокпосту бойовиків поблизу селища Карлівка. Невдовзі він тік до Росії, але потім повернувся до України, щоб здатися і співпрацювати з правоохоронцями.

Українські десантники підвищують свої бойові навички

Військовослужбовці ВДВ здійснили безпарашутне десантування з гелікоптера Мі-8. «Крилаті піхотинці» застосували комплект бортового з’ємного обладнання «Адаптер-М1», щоб відпрацювати висадку і евакуацію бійців. Використання такого обладнання дуже ефективне при десантуванні на дах будівлі, палубу корабля та частково заміновані ділянки.

11121314151617181919-119-219-319-419-519-619-7

На Київщині артилеристи НГУ складають заліки для допущення до бойових стрільб

Днями, отримавши зброю, оптичні прилади та підготувавши гаубиці, бійці вирушили на полігон. Гвардійці виконали різні нормативи та відпрацювали умовні цілі за допомогою артилерійських обчислень. Зовсім скоро після завершення контрольно-комплексних занять особовий склад отримає допуск до бойових стрільб.

2122232425

Поширити:

Залишити коментар:

коментар