За добу в АТО загинули семеро українських військових

Луганський напрямок. Обстановка важка. Найгарячішими точками залишаються район Попасної, село Кримське на північ від Бахмутської траси та Станиця Луганська. На цих рубежах оборони противник застосовує важкі міномети, гранатомети, крупнокаліберні кулемети. Водночас, 7 із 13 ворожих обстрілів українських позицій на Луганському напрямку були неприцільними, чим бандформування провокують українських військових на відкриття вогню у відповідь.  Усі обстріли, за винятком годинної перестрілки у Кримському, відбулися в темну пору доби. У середньому кожен з обстрілів триває не менше півгодини і навіть досягає двох годин, як було вчора у Станиці Луганській, де з високого берега Сіверського Донця бандформування обстрілювали позиції сил АТО з мінометів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко.

Донецький напрямок. Найбільш неспокійно вчора було на північних околицях окупованої Горлівки. Сумарно, ворожі обстріли українських позицій на лінії фронту Зайцеве – Майорськ тривали більше 8 годин.

Причому вогонь вівся противником як з важкого озброєння, так і легкого, як вдень, так і вночі.Зазначимо, що під вогонь противника потрапив контрольний пост ДПСУ на в’їзді в окуповану Горлівку.

У районі авдіївської промзони активність ворога дещо зменшилася порівняно з минулими днями. Там було зафіксовано 5 обстрілів, втім, ворог і надалі відкриває вогонь з важкого озброєння.

На світлодарській дузі російські найманці активізувалися вже надвечір, обстрілявши наших військових поблизу селища Луганське. Також проти сил АТО, які займають оборону у сусідньому селищі Миронівський, бойовики застосували артилерію, випустивши по наших позиціях більше 20 снарядів. Встановлено, що 122-мм гаубиці противника знаходились у районі селища Калинове, південні околиці якого лежать за 15 кілометрів від місця нанесеного артобстрілу.

Там же, як повідомляє ГУР МОУ, відмічалася активність підрозділу РЕБ противника, який застосовував новітнє обладнання радіоелектронної боротьби російського виробництва – Р-330 «Житель» та мобільний комплекс  радіоконтролю «Свет-КУ».

Після нетривалого затишшя минулих днів відновилися ворожі обстріли поблизу Донецького летовища.

Противник відкривав вогонь з мінометів та артилерії виключно у темну пору доби, випустивши в бік наших військових 30 мінометних мін та 8 артилерійських снарядів.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку відбулося 43 ворожих обстріли, третина яких – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок. Минулої доби ворог порушував перемир’я 22 рази, причому 15 випадків порушення режиму припинення вогню припало на Мар’їнку та Красногорівку. У цих сусідніх містах сили окупантів у темну пору доби використовували важкі міномети, випустивши по українських позиціях 70 мін, а вдень застосовували стрілецьку зброю, зокрема снайперську.

Місцями інших збройних провокацій ворога на Маріупольському напрямку були Новотроїцьке, Старогнатівка, Гранітне та Гнутове. Продовжується ведення аерофоторозвідки противником. Так, вчора було зафіксовано п’ять польотів безпілотних літальних апаратів противника на Луганському та Донецькому напрямках.

За минулу добу внаслідок бойових дій 7 українських військовослужбовців загинули, 14 – отримали поранення.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих воїнів.

Втрати противника

Протягом минулої доби троє окупантів загинули, 14 – отримали поранення. Найбільш втрат зазнала т.зв. «2-а окрема мотострілецька бригада» (Луганськ), підрозділи якої здійснювали обстріли сил АТО у районі Станиці Луганської.

Встановлені особисті дані деяких поранених бойовиків: кулеметник мотострілецького батальйону т.зв. «11-го окремого  мотострілецького полку» (Макіївка) Володимир Кленоц (39 років), заступник командира взводу мінометної батареї зі складу т.зв. «7-ї окремої  мотострілецької бригади» (Дебальцеве) Олександр  Барин та гранатометник мотострілецького батальйону т.зв. «3-ї окремої  мотострілецької бригади» (Горлівка) Олег Дмітрієв (35 років).

Українські правоохоронці затримують бойовиків

Так, у пункті пропуску «Танюшівка» в Луганській області наші прикордонники та співробітники поліції затримали бойовика.

Встановлено, що 30-річний чоловік на прізвисько «Якут», раніше судимий, приєднався до лав НЗФ на початку літа 2014 року. 2 місяці він вартував зі зброєю на блокпосту в м. Часів Яр.

Після успішного наступу сил АТО і звільнення міста «Якут» втік до Росії.

Водночас днями Лисичанський міський суд виніс вирок жінці, вартувала зі зброєю на ворожому блокпосту, а також на вокзалі у м. Алмазна. Тепер її чекає 4,5 років за ґратами.

Натомість один колишній бойовик успішно співпрацює з правоохоронцями

Мешканець Луганської області в червні 2015 року вступив до лав бандформування «ЛНР». Після декількох місяців він усвідомив усю хибність свого рішення. Чоловік повернувся до вільної України, написавши заяву до правоохоронних органів про готовність допомагати слідству. Після завершення перевірки, СБУ підтвердила, що бойовик не вчинив тяжких злочинів, і був позбавлений від кримінальної відповідальності.

Служба безпеки України виявила велику схованку з боєприпасами

Оперативники знайшли 19 протитанкових ракет, 36 пострілів до 30-мм автоматичної гармати, 10 пускових механізмів для мін та понад 700 набоїв калібру 12.7 мм.

Учора розпочалися багатонаціональні навчання «Сі Бриз-2016»

У рамках першої фази – сухопутного компоненту, візьмуть участь 700 військовослужбовців Сухопутних військ ЗСУ, а також армій США, Грузії, Румунії та Молдови. Також до навчань буде залучено 140 машин та одиниць бронетехніки. Вчора на загальновійськовому полігоні “Широкий Лан” пройшла урочиста церемонія підняття прапорів. “Сі Бриз-2016” триватиме з 18 по 30 липня в Одеській та Миколаївських областях та північно-західній частині Чорного моря.

 Інформація ГУР МОУ

З Росії прибуло чергове підкріплення для бойовиків. На залізничну станцію Донецьк-2 приїхав великий військовий ешелон: 30 платформ з танками та САУ, вагони з особовим складом та цистерни з паливно-мастильними матеріалами.

На станцію Харцизьк приїхали 10 цистерн з дизельним паливом. На станцію Іловайськ прибули 6 цистерн з дизельним паливом та платформи з військовою технікою (2 одиниці САУ, 3 установки «Град», 2 БТР).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар