Замість Леніна в Києві стоятиме виходець із Кіровоградщини?

Більше місяця тривало голосування «Що має з’явитися на місці знесеного пам’ятника Леніну?». 

Таке голосування у себе на сайті проводив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко, пише «Вгороде».

І ось, кияни вирішили: на місці вождя повинні бути пам’ятники київським діячам: Миколі Терещенку і Лазарю Бродському.

Микола Терещенко (1819-1903) – підприємець та меценат. Народився в Чернігівській губернії, а в 1875 році переїхав до Києва і оселився на Бібіковському бульварі (тепер бульвар Шевченка). Микола Артемович був великим цукрозаводчиком, відомий він і добрими справами для Києва – відкрив училище для сліпих, кілька гімназій і шкіл, нинішній театр оперети, кілька церков і храмів, а також суттєво вклався в будівництво Володимирського собору і Політехнічного інституту.

На честь Терещенка названа вулиця в Києві – Терещенківська перетинає бульвар Шевченка трохи вище від місця, де стояв Ленін.

Лазар Бродський (1848 – 1904) – також підприємець, який займався цукровими заводами. Лазар Ізраїлевич народився в Златополі (нині Кіровоградська область, пізніше переїхав до Києва, який дуже любив. У столиці завдяки йому з’явилися Бессарабський ринок, Інститут електрозварювання, обласна лікарня на Багговутівській, Бактеріологічний інститут, синагога і багато іншого. Також Бродський фінансово підтримував розвиток трамвайного сполучення в Києві.

Руслан Крамаренко пише у себе на Facebook, що слідом за варіантом «Терещенко-Бродський» (набрали 44% голосів), на другому місці в голосуванні – встановлення пам’ятника Леніну(39%). Правда, пише Руслан Крамаренко, цей варіант обирали трохи нечесно.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар