Окупанти, під приводом антидиверсійної діяльності, грабують горлівчан – розвідка

За інформацією ГУР МОУ, протягом минулих трьох днів окупаційна адміністрація (співробітники ФСБ РФ і так званого «міністерства державної безпеки «ДНР») провели більше 60 обшуків у Горлівці. Окупанти вилучали побутові комунікаційні прилади: смартфони, планшети, персональні комп’ютери, акустичні стереосистеми з вбудованими радіоприймачами.

Ці брутальні акції проводяться під приводом антидиверсійної діяльності, повідомляє ІАЦ РНБО.

Сьогодні – друга річниця з дня звільнення Слов’янська та Краматорська від НЗФ. Вітаємо мешканців цих міст з цим пам’ятним днем та схиляємо голову перед загиблими українськими воїнами, що поклали життя за свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

Луганський напрямок

Вчора в темну пору доби відбулося 2 ворожих обстріли поблизу с. Новозванівка Попаснянського району. Один з них був мінометним.

Донецький напрямок

Значно покращилася обстановка на Світлодарській дузі. Минулої доби противник лише двічі порушив режим тиші на цій ділянці фронту: біля Троїцького та Луганського.

За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник Андрій Лисенко, ворог перейшов до активного застосування мінометів та гармат північніше та західніше Горлівки. Зокрема з 2 до 5 години окупанти обстріляли з важкого озброєння Торецьк та його передмістя. Постраждали житлові квартали.

Були пошкоджені приватні будинки, газова мережа та нежитловий будинок у садівничому товаристві. Постраждалих серед цивільного населення немає.

11121314

У цей же час САУ противника, розгорнуті у сел. Гольмівський, відкрили вогонь по району с. Зайцеве та с. Дача. Випущено 57 снарядів.

Нагадуємо, що контрбатарейні системи, отримані від наших американських союзників дозволять набагато швидше та ефективніше протидіяти цим агресивним діям окупантів.

Донецький напрямок

У другій половині дня найбільш активні бойові дії розгорнулися в авдіївській промзоні та на околицях Донецького аеропорту. В Авдіївці поранено цивільного. В районі Невельського мінометний обстріл з боку НЗФ тривав майже годину.

По всьому фронту від Луганського до Пісок українські війська відкривали вогонь у відповідь.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку було 33 ворожих обстріли, зокрема 20 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Ворог продовжує дотримуватися тактики потужних мінометних обстрілів. Минулої доби по наших позиціях у Красногорівці, Мар’їнці та на ділянці фронту Гнутове – Широкине було випущено понад 120 мін. У Мар’їнці снаряд бойовиків влучив у приватний будинок. Зруйнована стіна, житло має численні пошкодження. Мешканці оселі не постраждали, оскільки знаходилися надворі.

21222324

Окрім цього, противник епізодично використовує бронетехніку та ПТРК. Зазначимо, що з 11 до 18 години на передовій було абсолютно спокійно, оскільки найбільш інтенсивні бойові дії тривають перед світанком та під час вечірніх сутінків. З метою припинення вогню окупантів та захисту життя особового складу ЗСУ, українські війська неодноразово відкривали вогонь у відповідь.

Абсолютна тиша встановилася в одній з найбільш «гарячих точок» на Маріупольському напрямку – поблизу Докучаєвська (ділянка фронту Березове – Новотроїцьке).

Це пов’язано з візитом місії ОБСЄ, тому противник тимчасово відмовився від своїх агресивних дій.

Всього на Маріупольському напрямку відбулося 28 ворожих обстрілів, зокрема 10 – з використанням важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій 3 українських військовослужбовців загинули, ще 13 – отримали поранення.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих воїнів.

Втрати противника за минулу добу

Знищено 7 та поранено 6 окупантів зі складу так званих «9-го полку» (Новоазовськ), «3-ї бригади» (Горлівка), «4-ї бригади» (Алчевськ).

Найбільших втрат зазнав так званий «9-й окремий штурмовий мотострілецький полк морської піхоти». Внаслідок порушення правил спорядження мінометних боєприпасів стався підрив боєкомплекту в бліндажі для відпочинку особового складу, у результаті чого загинули 6 бойовиків зі складу мінометної батареї «полку».

Встановлені прізвища поранених російських громадян, що воюють на Донбасі у складі НЗФ:

Муртузалі Муртузалієв, 55 років, з Волгограда;

Андрєй Сумський, 47 років, з Балашихи (Московська область).

Також встановлено особу бойовика без громадянства Ігоря Кулькіна, який вчора також був поранений.

Вчора у Торецьку відбулися заворушення

Пізно ввечері група проросійськи налаштованих раніше судимих осіб в стані алкогольного сп’яніння намагалася перешкодити пересуванню української військової техніки, перекривши дорогу. Місцеві правоохоронці пояснили людям, що своїми діями вони наражають місто на небезпеку – адже окупанти не полишають спроб просунутися вперед і захопити місто. Через кілька годин люди розійшлися, організаторів акції затримано.

Затримання зрадників України

СБУ затримала харківського журналіста Андрія Бородавку, що перебував у розшуку за підозрою в посяганні на територіальну цілісність України, і до недавнього часу переховувався в Росії. Російські спецслужби депортували журналіста до України, а в аеропорту його вже чекали оперативники СБУ. Бородавка активно співпрацює зі слідством і дає викривальні свідчення щодо проросійських та сепаратистських рухів в Україні. Вже за кілька днів матеріали будуть передані до суду.

Також СБУ затримала мешканця Дніпропетровської області, який адміністрував сепаратистські сторінки у соціальних мережах. Зловмисник познайомився з членами НЗФ «ДНР» в минулому році та погодився розповсюджувати антиукраїнську пропаганду, популяризувати діяльність бойовиків та підбурювати до створення фейкового бандформування на Дніпропетровщини. Під час обшуків СБУ вилучила у чоловіка комп’ютерну техніку з доказами його злочинної діяльності.

Українські військові допомагають убезпечити мирних мешканців від вибухонебезпечних пристроїв

Офіцери групи цивільно-військового співробітництва спільно з рятувальниками встановили попереджувальні знаки про мінну небезпеку на прифронтових територіях на Маріупольському напрямку, зокрема біля селищ Сопине та Виноградне. Знаки попереджають водіїв про неприпустимість виїзду авто на ґрунт, адже досі є ризик натрапити на вибухівку. Заплановано встановлення понад 40 таких знаків не тільки на головних шляхах, але й уздовж узбережжя.

 31

Поширити:

Залишити коментар:

коментар