Генпрокуратура виявила порушення при роздержавленні майна в Кіровоградській області

Порушення при роздержавленні майна та неналежний контроль за виконанням умов договорів купівлі-продажу об’єктів приватизації виявлено в Донецькій, Кіровоградській, Луганській, Полтавській, Сумській та Хмельницькій областях.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України.

Як повідомила начальник відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави Генеральної прокуратури України Марина Онуфрієнко, за результатами перевірок встановлено непоодинокі порушення при оцінці об’єктів оренди, страхуванні найманого майна, вжитті заходів щодо стягнення заборгованості з орендних платежів тощо.

Зокрема, вона зазначила, що прокуратурою міста Києва виявлено заниження вартості оцінки об’єктів комунальної власності на загальну суму майже 3,5 млн. гривень.

«Реагуючи на це, прокуратурою міста розпочато кримінальне провадження за фактом вчинення службовими особами Департаменту комунальної власності Київської міської ради та оцінювачами майна кримінального правопорушення», – сказала вона.

Крім цього, начальник відділу навела ще один приклад, який мав місце у місті Києві, де посадовці райдержадміністрації передали в оренду будівлі гуртожитку із заниженням орендної плати.

«Як наслідок, бюджет міста недоотримав понад 9 мільйонів гривень», – сказала вона та додала, що прокуратурою Дніпровського району міста розпочато кримінальне провадження, у якому триває досудове розслідування та пред’явлено позов про стягнення завданих збитків.

Також, прокурор поінформувала, що і у Дарницькому районі м. Києва зареєстровано два кримінальні провадження за фактом незаконного включення посадовцями Фонду приватизації комунального майна району приміщень до переліку об’єктів, які підлягають приватизації.

«У результаті протиправних дій службових осіб Фонду комунальне майно перейшло у власність третіх осіб, що завдало збитків територіальній громаді на суму понад 1 мільйон гривень», – сказала Марина Онуфрієнко.

За її словами, недбалість і зловживання посадовців уповноважених органів, спричинення їхніми діями збитків територіальній громаді та державі характерні як для столиці так і інших регіонів країни.
Зокрема, зазначила вона, прокуратурою Одеської області встановлено факти протиправного розпорядження комунальним майном, яке належить до об’єктів культурної спадщини.

«Так, посадові особи виконкому Одеської міської ради на підставі скасованих судом свідоцтв про право власності на об’єкти культурної спадщини незаконно продали частину з них, вартістю 15 мільйонів гривень, суб’єктам господарювання», – пояснила прокурор.

За вказаними фактами, додала вона, прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за статтею 15, частиною 1 статті 365, частиною 3 статті 365 КК України.

За інформацією Марини Онуфрієнко, поточного року прокуратурою Одеської області з метою повернення майна територіальній громаді міста Одеси пред’явлено до суду позови про визнання недійсними рішень міської ради і договорів відчуження комунального майна та скасування їх на суму 40 млн. гривень.

Підсумовуючи, вона зазначила, що порушення при роздержавленні майна та неналежний контроль за виконанням умов договорів купівлі-продажу об’єктів приватизації виявлено в Донецькій, Кіровоградській, Луганській, Полтавській, Сумській та Хмельницькій областях.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар