«Протеїн» просить Кіровоградську прокуратуру зупинити рейдерів (ФОТО, ВІДЕО)

Більше сотні працівників кіровоградського підприємства «Протеїн-Продакшн» сьогодні, 14 грудня, прийшли до обласної прокуратури з вимогою дати оцінку діям працівників податкової міліції ДФС в області, які 9 грудня цього року увірвалися на територію підприємства без пред’явлення посвідчень, заблокували входи-виходи та почали нахабно проводити обшук. Складалося враження, що податківці, які утримуються за державні кошти, а значить за наші з вами, діють за класичними схемами Януковича.

«Сьогодні біля прокуратури зібрався колектив заводу, найбільшого платника податків в Кіровоградській області. Ми хочемо, щоб прокуратура розібралася та дала правову оцінку діям правоохоронних органів. Чому в Маріуполі Донецької області фабрикуються справи, які блокують роботу підприємств? Чому податківці перестрибують через турнікети? Наш завод – це вибухонебезпечне виробництво. У нас навіть акціонери, які сюди приходять, реєструються в журналі, тому що це режимний об’єкт. Така поведінка – неприпустима!», – сказав журналістам Євген Щербак, директор компанії «Протеїн-Продакшн».


Серед тих, хто прийшов до прокуратури був Вадим, який працює охоронцем і того дня чергував на прохідній підприємства: «9 грудня я був на зміні. Приблизно 10:00-10:15 на прохідну адмінбудівлі «Протеїн-Продакшн» зайшли двадцять осіб. Не представились, посвідчення не надали, сказали тільки, що вони з податкової поліції. На моє прохання зачекати, щоб я доповів керівництву і їх зустріли, вони не зважали. Показали якусь постанову, з якою я не встиг ознайомитися. Я попросив, щоб вони пред’явили свої документи, щоб зробити запис в журналі відвідувачі, але вони відмовились та почали швидко перелазити через турнікет.»

Так звані податківці заблокували входи-виходи і не пускали на підприємство представників засобів масової інформації. Журналістів хапали за руки, намагалися вибити з рук відеокамери, витягти карту пам’яті, не дозволяли фотографувати та знімати, здійснювали фізичний та психологічний тиск. Все це є грубим порушенням прав журналістів щодо об’єктивного висвітлення діяльності тієї чи іншої події. На питання журналістів: чого їх не пускають? Один із непроханих гостей в цивільному сказав, що все відбувається згідно з Ухвалою Маріупольського суду Донецької області та журналісти можуть порушити таємницю слідства.

Якби журналісти фотографували та знімали в приміщенні, де відбувався обшук чи особистий обшук людини, це могло б потягнути за собою розголошення таємниці слідства. Але у даному випадку це є прямим грубим порушенням прав журналістів.

Співробітник відділу підприємства із закупівлі сої Микола Шимко, який так само сьогодні прийшов до прокуратури, емоційно розповідає, як люди, увірвались до їхнього кабінету, не представляючись та не пояснюючи, хто вони, почали забирати особисті речі працівників. «Тільки сказали, що вони мають право це вилучити. Робота нашого відділу була повністю заблокована. І по сьогодні ми не працюємо. Того дня, ми планували заключити угод 50, а вийшло тільки 10. Тобто, закупівля сої зменшилась, зменшилась і її переробка. А відповідно в кінці місяця, зменшаться і надходження до бюджету», – розповів він.

Податківці переходили з одного кабінету в інший. На прохання керівника юридичного відділу показати посвідчення, податківець (він керував обшуком) сказав, що він Віталій Короткий, заступник начальника оперативного управління, але посвідчення не було(!). Замість посвідчення дістав з куртки, – не повірите, – паспорт та сказав, що він громадянин України!!! Це викликало сміх у працівників підприємства. Вони були просто обурені нахабною поведінкою перших посадових осіб податкової міліції Кіровоградської області, які дозволяють собі приходити на обшук без посвідчень.

Чому інший податківець нагадував класичного представника банд-формувань? Золотий ланцюг, коротко стрижена зачіска, дорогий годинник, стильні картаті штани та пальто з дорогим хутром. Замість того, щоб бути одягнутим у формений одяг, який передбачений відомчим статутом та нормативними внутрішніми документами.

Ще більше працівники «Протеїну» були обурені діями податківців, які без понятих, яких, до речі, привезли з собою та постійно інструктували, почали проводити обшук працівника та обшук одного із кабінетів. Старші групи, не криючись, отримували накази по телефону! Люди кричали та вимагали припинити податковий «безпрєдєл». Дивує та викликає багато запитань той факт, що понятих було лише двоє і вони фізично не могли охопити весь процес обшуку на території адмінбудівлі, адже правоохоронців було два десятки. Тому так і вийшло, що коли податківці проводили разом з понятими обшук в одному кабінеті, в іншому – слідчі дії відбувалися без понятих, більше того податківці заблокували до кабінету вхід. Дивно, адже податківці юристи за фахом, і прекрасно розуміють, що проведення обшуку без присутності понятих, забороняється. Тому в даному випадку це було грубе порушення кримінально-процесуального кодексу, адже ніхто не бачив, які дії (не виключено, що вони могли щось підкинути) там вчинялися.

^7EACF319C6702DA6FCD6C15B9755E2C179237C81C30FC97F63^pimgpsh_fullsize_distr
«У нас не було наміру конфліктувати з представниками правоохоронних органів, – розповідає юрисконсульт підприємства «Протеїн-Продакшн» Сергій Іванов. – Але з самого початку наш діалог з вини правоохоронців переріс у конфлікт. Ми вважаємо що дії податківців під час проведення слідчих дій були зухвалі та протиправні. Ми намагались надати їм усі документи, але податківці намагались проникнути у всі приміщення, приміщення інших підприємств, які розташовані за вказаною адресою. Намагались вилучити документи, які не є первинними, зазначеними в ухвалі як про виїмку, так і про обшук. Це і стало приводом та підставою зборів трудового колективу, щоб ми добилися справедливості. Наша мета – це зупинити свавілля, зупинити кримінальні провадження, як ми вважаємо, безпідставно відкриті стосовно посадових осіб товариства. Головне – дати нам працювати!».


Виникає ряд запитань, на які всі хочуть отримати відповіді – не лише колектив підприємства, а й звичайні кіровоградці.

Чому податківці бояться публічності? Чому справа розглядалася в Донецькій області, де зараз тривають воєнні дії? Чому слідчий Донецької області не приїхав до Кіровограда? Чому кіровоградські податківці не пред’явили доручення на проведення слідчих дій від ДФС в Донецькій області? Чому у часи, коли все суспільство сподівається на зміни, в Україні відбувається беззаконня та переділ власності часів Януковича? Зараз активно реформується міліція, можливо, і до їхній колег дійдуть реформи?

Представники підприємства зустрілися з прокурором Кіровоградської області Анатолієм Коваленком, передали йому звернення колективу щодо подій 9 грудня. Прокурор області пообіцяв дати оцінку діям податкової міліції.

Олександр Мосузенко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар