Кіровоградщина: нардеп зареєстрував законопроект про мораторій на продаж землі

Народний депутат України Анатолій Кузьменко став автором законопроекту про продовження заборони на відчуження сільськогосподарських земель. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.


Законопроект пропонує відсунути термін вільного обігу (продажу) землі на один рік – з 1 січня 2016 року, як це передбачено Земельним кодексом, на 1 січня 2017 року.
Тобто, мова йде про продовження мораторію на продаж землі.

“Політичні спекуляції про те, що з 1 січня 2016 року буде знято мораторій та запроваджено вільний обіг земель сільськогосподарського призначення створюють напругу у суспільстві та не сприяють довірі громадського суспільства до реформ, які реалізовуються у державі, – йдеться в пояснювальній записці. – Відміна в умовах військового стану та економічної кризи мораторію на відчуження сільськогосподарських земель, без врегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель сільськогосподарського призначення, є загрозою як національній, так і продовольчій безпеці нашої держави, яка може втратити найцінніший ресурс – українські сільськогосподарські землі”.

5 Листопада законопроект 3404 переданий на ознайомлення до комітети ВРУ.

У висновку на проект Закону України «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» говориться:

“У проекті пропонується внести  до пунктів 14 та 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України зміни, якими до 1 січня 2017 року продовжується дія мораторію на купівлю-продаж та відчуження іншими способами земельних ділянок сільськогосподарського призначення та на внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств, дія яких закінчується 1 січня 2016 року).

Головне управління, проаналізувавши проект, не заперечує щодо його прийняття, оскільки на даний час не прийнятий закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, набрання чинності яким у згаданих пунктах розділу Х ЗК України визначено умовою скасування відповідного мораторію”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар