Кіровоградщина: через битву за 1 голос вибори визнали недійсними

У селі Піщаний Брід (Добровеличківський район, Кіровоградська область) вибори сільського голови визнали недійсними на основі нічного перерахунку голосів. Перерахунок ініціював нині діючий голова Піщанобрідської сільської ради Сергій Мар’янов, який програв цьогорічні вибори своєму конкуренту Сергію Гладченко з різницею у 13 голосів.

«Піщанобрідська виборча комісія (та що збирає ДВК), 28 жовтня провела засідання, на якому вирішила перерахувати голоси. Вчора вдень, 29 жовтня, власне і мав відбутися перерахунок голосів. На цей перерахунок голосів прийшло майже все село – вчора був там Майдан, чоловік 150 прийшло, – розповідає спостерігач ENEMO Валентин Панченко. – Приїхала людина від Мар’янова, почав виганяти спостерігачів та жителів села, мовляв, незаконно перебувають під час перерахунку голосів. Комісія закрилася на перерву, так нічого і не вирішивши. Тієї ж ночі голова районної Добровеличківської комісії Катерина Гольцер (від «Опозиційного блоку» – ред.) приїхала в Піщаний Брід з міліцією  (чоловік 20 привезла), почала ходити по селі і силою шукати-ловити сільських дільничих голів та секретарів, щоб змусити їх перерахувати голоси (це було десь о дев’ятій годині вечора). Вони не пішли, бо це порушення закону. Також вручили повідомлення Сергію Гладченку, щоб він прийшов на засідання комісії. Він теж не пішов, бо комісія ця незаконна».

Про ці ж події стало відомо члену ГО “Громадський контроль” Олені Солопун – їй розповів один з членів сільської виборчої комісії. «Голова районної Добровеличківської комісії Катерина Гольцер в присутності членів ТВК відкрила сейф, без прокурора (правда, там було 8 чоловік міліції) і зробила перерахунок голосів, – переповідає Олена Солопун. – Рахували вони рахували, і за результатами цього підрахунку Гладченко все одно виграв. Тільки тепер вже з різницею в 1 голос. Потім виборча комісія склала протокол, в якому не зазначила результати перерахунку. У протоколі написали, що 9% бюлетенів зіпсовані, а це більше 5%, тому треба робити перевибори. Це маразм».

Катерина Гольцер не заперечує, що перерахунок відбувався вночі та без членів ДВК, але не бачить цьому жодних порушень.

«У мене є постанова міської виборчої комісії про перерахунок голосів. Також моя постанова про перерахунок голосів, оскільки вдень мені не дали зробити перерахунок голосів. Я особисто запрошувала Гладченка на перерахунок, їздила до нього додому. Він сказав, що відмовляється, – розповідає Катерина Володимирівна. – У мене був Мар’янов присутній. Крім того, ми запросили усіх членів дільниць – вони не прийшли. Ми все це описали у протоколі і на основі цього зробили перерахунок. І там дійсно була підстава зробити перерахунок – вони (члени ДВК – ред.) зробили багато помилок. За ці помилки вони будуть відповідати перед нами. Тепер треба робити перевибори, бо вибори там не відбулися. От і все».

Катерина Володимирівна переконана, що 9% бюлетенів на виборах у Піщаному Броді зіпсовані через недбалу роботу членів дільничних комісій (всього зіпсовано більше 80 бюлетенів).

Юрист Володимир Кудря, вивчивши ситуацію, дійшов висновку, що нічний перерахунок голосів у Піщаному Броді відбувався незаконно, оскільки проводився без присутності членів ДВК.

«Повторний підрахунок голосів без присутності членів дільничних комісій, після прийняття протоколів ДВК без зауважень є незаконним. Сільська виборча комісія разом з головою районної комісії порушили ст. п.7, 9 ст. 83 ЗУ “Про місцеві вибори”. Також, визнати вибори такими, що не відбулися сільска виборча комісія чи районна комісія не мали права, оскільки не було підстав передбачених ч.2 ст. 48 та п.9, 11 ст. 85   Закону. Тобто, або не було у бюлетені жодного кандидата або був один і не набрав 50% + 1 голос, тільки тоді вибори визнаються такими що не відбулися.

Чим керувалися і керуються Піщанобрідська сільська виборча комісія і Добровеличківська районна виборча комісія не зрозуміло», – коментує Володимир Кудря.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар