Народний депутат і відомий юрист: Кіровоградська міськрада порушила Конституцію України

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Народний депутат України,  член депутатської фракції Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” Дмитро Сторожук дав юридично-правову оцінку так званому громадському опитуванню, яке відбудеться в Кіровограді в неділю, 25 жовтня:

«Відповідно до п. 7 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським, районним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом в установленому порядку провести громадські слухання та подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо перейменування населених пунктів, районів та областей, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Можливість проведення громадських слухань передбачена ст. 13 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”, згідно з ч. 4 якої порядок організації громадських слухань визначається статутом територіальної громади. Глава 2.7 Статуту територіальної громади міста Кіровоград регламентує процедуру проведення громадських слухань, які не передбачають здійснення громадського опитування.

Тому в даному разі мають бути проведені саме громадські слухання щодо перейменування міста Кіровоград у визначеному вищезгаданим Статутом порядку, а не громадське опитування, яке навіть у разі здійснення не матиме юридичного значення.

Прийнявши рішення про проведення громадського опитування, Кіровоградська міська рада вийшла за межі наданих їй повноважень, порушивши ст. 19 Конституції України».

 Довідково:

Дмитро Сторожук – відомий український юрист, член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, заступник голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Екс-керівник Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар