Голова облради не братиме участі в опитуванні щодо перейменування Кіровограда

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Голова Кіровоградської обласної ради розповів Першій електронній газеті про своє ставлення до громадського опитування щодо перейменування Кіровограда, яке проводитиметься завтра, 25 жовтня поряд з виборчими дільницями.

–  Чи доцільне рішення міськради про призначення громадського опитування, яке навіть не визначене законодавством?

– Кожен громадянин має свою думку. Щодо мене, як громадянина, то вважаю, що думку людей треба питати в будь-якому випадку. А щодо юридичної сили такого рішення і самого опитування, то тут немає ніяких юридичних наслідків.

Наскільки результати опитування відображатимуть реальну думку громади? Адже голосування відбуватиметься в звичайних наметах, замість офіційних бюлетенів будуть листки-запитальники, їх кидатимуть не в виборчі урни, а в картонні коробки… А хто слідкуватиме за процесом? Хто гарантуватиме достовірність результатів?

– Опитування не несе за собою ніяких юридичних наслідків. Абсолютно ніяких. Бо лише Верховна Рада приймає рішення щодо перейменування. А депутатський корпус може лише подати пропозицію. Ще є Інститут пам’яті, рекомендації якого беруться до уваги. Пропозиції подаються протягом шести місяців, а потім Верховна Рада їх розглядає і останнє слово залишається за нею. А це опитування немає юридичної сили. Можливо, воно потрібне для депутатів міськради, щоб дізнатися думку громади про те, які назви можна взяти в пакет пропозицій для ВРУ. Якщо чесно, я навіть не знаю, які там варіанти будуть для голосування?

На вашу думку, опитування, яке не має юридичної ваги, варте того, щоб на нього витрачати сотні тисяч гривень? Адже можна було провести, як і вимагав закон, громадські слухання, які коштують набагато дешевше.

– Таких коштів не треба було виділяти. Це я вам чітко говорю. Це моя особиста думка. Опитування можна було провести з набагато меншими витратами. Це однозначно.

А самі Ви будете брати участь в опитуванні?

– Ні!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар