Субсидії потребує кожна десята олександрійська родина

Через зростання тарифів на комунальні послуги олександрійці масово оформлюють субсидії. Допомогу держави отримали вже понад 3,5  тисячі сімей. А це практично у вісім разів більше, ніж за 2014 рік. Та й то не межа. За останні два тижні, кількість бажаючих отримати житлові субсидії по Олександрійському району збільшиться майже у вдвічі. Кореспондент Першої електронної електронної вирішив з’ясувати, хто отримав грошову допомогу від держави та в якому розмізі й чи справді субсидія здатна компенсувати зміну тарифів. Для цього у День відкритих дверей він побував в Олександрійському районному управлінні соціального захисту населення, де поспілкувався із  заступником начальника управління Оленою Грінчак. 

З її слів, переважна більшість звернень сьогодні стосується саме оформлення субсидії, середній розмір якої по району складає 700 грн. Цього достатньо, щоб компенсувати зміну тарифів, вважає фахівець. Розуміючи фінансову складову люди активніше звертаються до управління. А особливо наприкінці вересня, коли до опалювального сезону часу залишається не так багато. З кожним днем число заявників зростає, втім, і це приємно дивує, черги в управлінні не створюються. Ніякого тобі ажіотажу. 

«Все просто, – говорить О. Грінчак. – В селах документи на субсидію приймають уповноважені особи і привозять їх в управління. Працюють люди злагоджено. Це полегшує нам роботу. Частину отримуємо поштою. До слова,  саме ці заяви, зазвичай доопрацьовуємо. А решта – це прямі звернення жителів району до управління. 

Якщо говорити мовою цифр, то від загальної кількості звернень  86,2% родин – вже з субсидіями, 7%  -отримали відмову в пільгах, 3% – знаходиться на опрацюванні. Для ефективності й оперативності роботи управління у вересні з центру зайнятості додатково ми залучили трьох працівників. Окрім того, з метою більш якісного рівня поінформованості населення району з 17 по 24 вересня в п’ятьох населених пунктах (а саме в Костянтинівці, Косівці, Приютівці, Новій Празі та Ульянівці) працювали «мобільні соціальні офіси» (до речі, протягом року таких виїздів нараховується близько 50). Під час їхньої роботи від жителів вищевказаних сіл управлінням прийнято 120 заяв для призначення субсидій. Паралельно наприкінці вересня проведено навчальний семінар з уповноваженими особами сільських та селищних рад, працівниками Укрпошти, терцентру щодо роз’яснення спрощеного порядку надання субсидій.

 Як бачимо,  на даний час за статистикою кожна десята олександрійська родина потребує субсидії, адже самотужки сплатити рахунки за житло буде не в змозі. У поточному місяці ця цифра, ймовірно, також зросте. Далі – буде видно”.  – зазначає моя співрозмовниця.

Треба додати, що у  складних випадках питання надання житлової субсидії в районі розглядає спеціально створена комісія.  Найчастіше вона приймає саме позетивні рішення, і безумовно, з  користю для громадян. Тому відмов у отриманні субсидії по району небагато.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар