Кіровоград досі не має стратегії розвитку – Центр політчиних студій та аналітики

Харків, Запоріжжя, Миколаїв, Кіровоград, Черкаси та Луцьк досі не мають власних стратегій розвитку, а ще стратегії ще 9 міст містять значні прорахунки.

Це слідує з результатів аналізу практик підзвітності та прозорості органів місцевої влади, який 30 вересня в Інформаційній агенції «УкрІнформ» презентували експерти Центру політчиних студій та аналітики, повідомляє Соцпортал.

«Без стратегії розвитку місто може розвиватися лише хаотично, не маючи чіткого бачення майбутнього, — стверджує експерт Центру політичних студій та аналітики Сергій Корнилюк. – Наш аналіз стратегій розвитку великих міст України показав, що місцеві чиновники не приділяють достатньо уваги стратегічному плануванню. Лише 7 з 24 міст-обласних центрів змогли розробити та затвердити якісні стратегії роpвитку».

!міста

За словами експерта, аналіз стратегій розвитку міст демонструє відсутність в Україні єдиної методології їх розробки. Документ не є обов’язковим для створення та публікації. Відсутні офіційні типові методичні рекомендації стосовно їх розробки, моніторингу та оцінки ефективності виконання. Стратегічні плани міст суттєво відрізняються за структурою та якістю розробки.

Головним недоліком більшості стратегій є відсутність конкретики: шаблонність та розфокусованість стратегічних цілей, розмитість формулювань операційних цілей і завдань, відсутність або недостатня опрацьованість індикаторів успішності та плану моніторингу виконання, відсутність оцінки кількох сценаріїв розвитку й необхідних ресурсів для виконання стратегії, відсутність зв’язку з іншими документами системи планування, відсутність проведення моніторингу виконання й оцінки ефективності.

«До кращих практик стратегічного планування можна віднести Стратегію розвитку “Вінниця – 2020”, Стратегічний план розвитку міста Дніпропетровська до 2020 року, Стратегію розвитку міста Києва до 2025 року, Комплексну стратегію розвитку Львова 2012-2025 рр., Стратегію економічного і соціального розвитку Одеса 2022» — заявив Сергій Корнилюк.

В рамках дослідження було зібрано для порівняння між собою всі затверджені стратегії і стратегічні плани розвитку міст обласних центрів України станом на початок вересня 2015 року. Документи отримані через офіційні запити та шляхом моніторингу офіційних сайтів міськрад. 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар