Чи доступні мешканцям Кіровоградщини субсидії та адміністративні послуги?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Протягом вересня – грудня 2015 року громадські активісти визначать наскільки доступним та комфортним для мешканців Кіровоградського регіону є процес отримання адміністративних послуг та субсидій. Визначити рівень задоволеності та найболючіші проблеми в цій сфері дозволить спеціальна методологія, розроблена в рамках проекту Європейського Союзу «Удосконалення адміністративних послуг медичної та соціальної сфери».

Офіційним виконавцем проекту в Кіровоградській області стало Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Дослідженням будуть охоплені центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) та управління соціального захисту (УСНЗ) міст Кіровограда та Олександрії, а також Кіровоградського району. У загальному фокус громадського моніторингу буде зосереджено на досліджені  державних установ.

Під час реалізації проекту планується реалізувати наступні завдання: оцінити на скільки споживачі задоволені послугами в цілому, визначити доступність та зручність ЦНАПів та УСНЗ, з’ясувати думку клієнтів щодо процесу та результатів наданих послуг, а також дослідити на скільки реально отримати послуги дистанційно.

Як розповів голова КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Олександр Александров, дослідження розпочалося 1 вересня і включатиме два етапи, польовий етап щодо збору різноманітної та різносторонньої інформації та розробку рекомендацій.

– На основі даних, отриманих під час дослідження, буде зібрана робоча група експертів з числа фахівців нашої організації, та організацій, що надають адміністративні послуги, яка розробить план дій для вдосконалення процесу надання послуг і підвищення рівня задоволеності клієнтів. Методика дослідження дозволить виокремити позитивні та проблемні моменти в системі надання послуг, та у подальшому виробити рекомендації для вдосконалення, які будуть враховувати пріоритетність факторів для клієнтів установ, − зазначив Олександр Александров.

У рамках дослідження буде опитано 375 респондентів (чоловіків та жінок) віком від 18 років і старше різних соціальних категорій. Окремо аналітики дослідять думку людей з обмеженими фізичними можливостями та відвідувачів управлінь соцзахисту та ЦНАПів, які прийшли з дітьми.

Головною особливістю дослідження є його спрямованість не лише на визначення думки опитаних, а і розроблення на їх основі рекомендацій, як методу вирішення проблемних аспектів в наданні послуг.

Як розповіли в Кіровоградському осередку ЛЖВ, чиновники по-різному поставились до цієї ініціативи. Однак жоден з керівників не виявив бажання перешкоджати роботі громадських моніторів. Так, в управлінні соцзахисту населення Кіровської райради в м. Кіровограді повідомили, що оскільки не має законних підстав для заборони, проведення дослідження дозволяють.

– Голова Кіровської райради Сергій Горбовський пояснив це так: через велику кількість відвідувачів (охочих отримати субсидію) та постійні черги опитування може спонукати до підвищення градусу знервованості клієнтів та спровокувати суперечки. Адже не секрет, що серед українців мало задоволених підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги. «Дайте нам нормальну пенсію і нам не треба приходити за субсидією», − приблизно так мені відповідали більшість опитуваних, − розповів аналітик мережі ЛЖВ Костянтин Данильченко.

Натомість голова Ленінської райради м. Кіровограда Анатолій Мироненко висловив зацікавленість у проведені дослідження. За його сприяння в управлінні соцзахисту було виділено окреме місце для опитування відвідувачів.

У цілому керівники всіх управлінь соцхахисту та ЦНАП-ів виявили зацікавленість у залучені громадських моніторів до дослідження рівня надання послуг. Також чиновники погодилися спільно розробити рекомендації щодо вирішення проблемних питань у наданні послуг та звернули увагу, що такий підхід є інноваційною особливістю дослідження.

Аналітичний звіт про результати першого та другого етапів дослідження буде опубліковано на сайті Кіровоградського осередку мережі ЛЖВ та у кіровоградських ЗМІ.

Крім Кіровоградської, дослідженням будуть охоплені майже всі області України.

Прес-служба Кіровоградського осередку мережі ЛЖВ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар