На Кіровоградщині віруючі мають право на альтернативну службу під час мобілізації

Вищий спеціалізований суд України підтвердив право на альтернативну службу через релігійні переконання навіть під час мобілізації. Про це йдеться в рішенні суду, який постановив виправдати підозрюваного в ухиленні від мобілізації віруючого, який посилався на свої релігійні переконання. 

«Громадському радіо» вдалося взяти коментар у кіровоградського протестанта, який наразі проходить альтернативну строкову службу. За його словами,  альтернативників направляють на низьквокваліфіковану роботу. Перші 5 місяців протестант Сергій Тесленко з Кіровограду проходив службу в пологовому будинку, вимірюючи рівень кисню. Зараз хлопець працює двірником. Служба займає 5 днів на тиждень і вісім годин на день. Строк альтернативної служби на половину більший, ніж звичайної. Коли він потрапив на альтернативну службу, строк звичайної був 1 рік. Тож віруючий має відслужити 1,5 роки «альтернативки».

«Це рішення є таким визначальним, тому що більшість військових може посилатися на нього, роздрукувавши відповідне рішення, чи просто усно посилатися на нього. Ну відстоювати власне право на альтернативну службу під час мобілізації. Тому що я знаю, що багато  віруючих потребує це право. У заяві ти пишеш, що за релігійними переконаннями не можеш здійснювати військовий обов’язок, виходячи саме строкову службу, і просиш про те, аби тобі замінили цю строкову службу  на альтернативну невійськову»,  —  говорить Сергій Тесленко.

За його словами, законодавчо прописано, що спеціальна комісія може перевірити, чи є людина дійсно віруючою, але в його випадках ніякої перевірки не було. Після написання заяви та зібрання документів, його одразу направили до альтернативної служби.

«Якщо коротко, зараз військомати повинні направляти на альтернативну службу тих віруючих, які заявляють про неможливість проходження ними військової служби під час мобілізації. Але за умови прийняття такого рішення відповідним структурним підрозділом місцевої адміністрації. У Кіровоградський області в деяких районах є така практика, що віруючих просто відпускають додому. Тобто навіть не призивають на альтернативну службу. Але що цікаво. У цьому році суди в деяких регіонах Україи (наприклад, Рівненська область) виносять засуджувальні вироки по відношенню до тих віруючих, які заявили про бажання проходити альтернативну службу під час мобілізації. Тому що військомати розцінюють таке бажання як ухилення від мобілізації і просять прокуратуру відкривати кримінальне провадження»,  —  додає віруючий.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар