Зведені дані щодо ситуації у зоні АТО (РНБО)

Основні події, що сталися на сході України за минулу добу.

Луганський і Маріупольський напрямки

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Олександр Мотузяник, тут вчора було абсолютно спокійно.

Донецький напрямок

Зафіксовано кілька збройних провокацій ворога. Це сталося в районі Світлодарської дуги, біля Майорська і сел. Зайцеве, які знаходяться на північ від Горлівки. У другій половині дня бойовики застосовували проти наших воїнів стрілецьку зброю та гранатомети.

На інших ділянках фронту вчора було абсолютно спокійно, зокрема вперше за 16 місяців стало тихо на західних околицях Донецька. Польотів ворожих безпілотників вчора також не зафіксовано.

Водночас, як і раніше, прифронтова зона – небезпечне місце для життя. У Станиці Луганській та сел. Гранітне Волноваського району Донецької області на вибухових пристроях підірвалися місцеві мешканці. Двох осіб госпіталізовано.

Нагадуємо, що ці населені пункти перебувають на самій лінії зіткнення, тому закликаємо мешканців сходу України до пильності.

За минулу добу в зоні АТО загиблих українських військовослужбовців немає, 2 – було поранено.

Співробітники Служби безпеки України в Одесі знешкодили ворожу інформаторську мережу

Затримано чотирьох інформаторів та організатора мережі, який прибув з Донецька до Одеси для передачі 200 тисяч гривень для вербування нових спільників бойовиків. Спільники бойовиків діяли в Одесі, Києві, Маріуполі та сел. Красногорівка Донецької області. Інформатори передавали ворогу позивні українських військових, частоти радіозв’язку, відомості про місця дислокації, кількість особового складу, озброєння та переміщення українських підрозділів.

12 11

Також співробітники СБУ знешкодили диверсійну групу на Одещині

Затримані планували низку терористичних актів та замовних вбивств. За завданням кураторів з ГРУ Генштабу ЗС РФ члени групи планували здійснити вибухи в місцях дислокації правоохоронців, на військових об’єктах, в приміщеннях волонтерських та громадських організацій. Групу сформував колишній співробітник російської спецслужби, який перебуває в окупованому Криму. До Вашої уваги – відеозізнання ватажка банди.

Також до Вашої уваги – нові подробиці незаконного перетину українсько-російського кордону громадянами Російської Федерації поблизу селища Мілове Луганської області.

Нагадаємо, три дні тому було затримано двох братів, одягнутих у російський військовий камуфляж без розпізнавальних знаків. Один з них виявився заступником командира взводу 6-ї окремої танкової бригади Збройних сил Російської Федерації (місце розташування – Муліно, Нижегородська область РФ). Другий брат, за його словами, безробітний. Прикордонникам порушники заявили, що приїхали в Україну придбати худобу. Триває слідство.

Військові розвідники ЗС України запобігли теракту поблизу Маріуполя

Неподалік селища Орловське українські військові викрили і знешкодили спеціально обладнаний схрон боєприпасів та вибухівки. В закладці було 4 кг тротилу, гранати до ручного протитанкового гранатомета, термобаричний боєприпас та набір детонаторів. За набором вибухових речовин можна зробити припущення, що з них планували виготовити міну для підриву пасажирського автобуса. Ці боєприпаси та обладнання були запаковані у білі «гуманітарні» російські мішки, а також позначені скотчем з назвою російської некомерційної організації, що фінансує бойовиків.

27 21 22 23 24 25 26

Ще одну схованку зі зброєю було виявлено українськими правоохоронцями у лісовій смузі біля автошляху Артемівськ-Дебальцеве

Правоохоронці вилучили 11 гранатометів, автомат Калашникова, 36 боєприпасів до підствольних гранатометів, 18 гранат. У схованці також зберігалися 4,5 тисячі набоїв різного калібру, димова шашка та пакет з наркотичними препаратами.

33 31 32

Триває підготовка фахівців для наших Збройних Сил

Вчора канадські військовослужбовці розпочали підготовку особового складу Центру розмінування у Кам’янці-Подільському за спеціальністю «сапер».

Українські військовослужбовці перейматимуть досвід проведення занять та виконання завдань за стандартами НАТО. Зазначимо, що такі навчання мають неабияку практичну цінність і для канадських військових, адже вони запозичать досвід наших офіцерів та сержантів, набутий під час проведення АТО.

59 51 52 53 54 55 56 57 58

Водночас в рамках іншої програми канадські колеги навчатимуть українських військових Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ на Львівщині. Програма запроваджена вперше в історії Збройних Сил України і триватиме найближчі півтора роки.

48 41 42 43 44 45 46 47

Триває ротація в підрозділах правоохоронців, що несуть службу на сході України

Чернігівські міліціонери повернулися додому. Загін виконував завдання з охорони стратегічних об’єктів, ніс службу на блокпостах і проводив оперативно-розшукові дії.

Зокрема, у посиленому режимі правоохоронці несли службу в День незалежності України, завдяки чому свято пройшло без порушень та провокацій. Обстановка в самому місті та околицях спокійна, йде звичайне мирне життя.

61 62 63

Розповідь про ще одного українського танкіста

Командир танка пан Станіслав з позивним «Горобець» до війни працював автослюсарем. Коли прийшла повістка, він не ховався, а пішов до війська. «Горобець» працює на танку Т-64 БВ, і, за його словами, ні за яких обставин не проміняв цю бойову машину на іншу.

Формула успіху танкіста проста – це злагодженість екіпажу. Своїми підлеглими пан Станіслав задоволений.

За словами військовослужбовця, війна полишає по собі запустіння і розруху. Так ворожа артилерія знищила сел. Піски  біля Донецька. Втім, Станіслав переконаний, що на цій землі знову запанують мир і спокій.

71

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар