Україна виробляє в 2,5 рази більше зернових, ніж споживає – міністр АПК

Україна має один з найкращих в світі показників самозабезпеченості продовольством та виробляє в 2,5 рази більше зернових, аніж споживає внутрішній ринок. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко на спільній прес-конференції з заступником Голови – державним уповноваженим Антимонопольного комітету України Ніною Сидоренко в прес-центрі Уряду.

Міністр наголосив, що в країні зберігається позитивна та цілком прогнозована ситуація із забезпечення продовольчої безпеки. Зокрема, за попередніми оцінками, виробництво зернових очікується на рівні 60,5 млн тонн, рівень початкових запасів складає близько 11 млн тонн, а через тимчасову втрату контролю над деякими територіями рівень споживання знизиться на 3 млн тонн, повідомляє прес-служба міністерства аграрної політики та продовольства України.

Враховуючи ці фактори, самозабезпечення всіма видами зернових урожаю 2015 року в Україні складе 252%. «Це в 2,5 рази більше внутрішнього споживання. Отже без загрози продовольчій безпеці маємо всі підстави, щоби збільшити минулорічний рекордний показник експорту зернових. Є можливість вийти на позначку в 36 млн тонн. Тож сьогодні можна впевнено говорити: реформи здійснюються – Україна змінюється», — повідомив Олексій Павленко.

Зокрема, самозабезпеченість пшеницею складає 258%, експортний потенціал з цієї культури оцінюється у 15,9 млн тонн. «Жнива ранніх зернових завершені. Намолочено вже 37,3 млн тонн при врожайності на рівні минулого року. Наразі триває обмолот гречки, проса, почалося збирання кукурудзи», — повідомив Міністр.

Забезпеченість зерном кукурудзи власного виробництва дорівнює 313%, експортний потенціал у сегменті може скласти 16,9 млн тонн. Наявність ячменю складає 173% при можливому експорті до 3,7 млн тонн.

Такі обсяги дають можливість говорити про цінову стабільність на продовольчому ринку. Проте регулювання цін та запобігання їхнього необґрунтованого зростання входить до компетенції Антимонопольного комітету України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар