Літаки та мрія – кіровоградцям показали виставку до Дня авіації

Сьогодні, 28 серпня, в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Небо – мрія пілота», присвячену Дню авіації України.

Це свято традиційно відзначається в Україні в останню суботу серпня і має величезне значення в плані популяризації романтиків неба, тим більше – в умовах військової агресії проти нашої країни та відродження української армії.

На сьогодні Україна – держава з повним авіаційним циклом, що має ефективну систему державного регулювання авіації, власну профільну освіту, підприємства літакобудування, розвинену мережу аеропортів сучасну аеронавігаційну систему. Повітряний рух країни охоплює 5 районів загальною площею  729, 8 тисяч квадратних кілометрів. До того ж створена об’єднана цивільно-військова система організації повітряного руху – пишуть на сайті “Музейний простір”.

В експозиції, що представлена в Кіровоградському обласному художньому музеї розміщена картина Володимира Олександровича Федорова «У політ» та ескіз до цієї картини.

Володимир Олександрович Федоров, геніальний майстер пензля, що народився в Кіровограді (1920-1986). З дитячих років Володимир Олександрович займався малюванням. В 1940 році закінчив Одеське державне художнє училище імені Митрофана Борисовича Грекова. Учасник II Світової війни, воював під Москвою, та в частинах III-го Прибалтійського фронту на території Німеччини. Після перемоги над Німеччиною воював на Далекому Сході зробивши свій внесок у розгром самурайської Японії. Після закінчення війни працював у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, товаристві художників, в обласному будинку народної творчості.

Роботи Володимира Олександровича від інших відрізняє глибокий психологізм і геніальне віддзеркалення епохи, в яку художнику довелося жити і творити, він фіксував краєвиди, події, постаті своєї сучасності, вражала його працездатність, творчий ентузіазм, тематичний діапазон митця.

Володимир Олександрович Федоров був активним учасником обласних, республіканських, всесоюзних та зарубіжних художніх виставок. У 1978 році став членом спілки художників Радянського Союзу.

Високий професійний рівень майстра красномовно ілюструє його робота «У політ» (1967), яка також є своєрідним дзеркалом радянської епохи  часів зародження космічної ери з тогочасним національними героями –  льотчиками –космонавтами, яких боготворив увесь радянський народ, встановлюючи їм пам’ятники, називаючи на їх честь вулиці тощо. Автор картини зумів показати важку працю цих людей, їх самопожертву, і, одночасно – непереборне  прагнення романтиків пізнати невідомі світи та пройти не пройденими шляхами. Це робить картину живою, реалістичною, символічною, і що особливо важливо – актуальною в умовах розвитку вітчизняної космонавтики.

Експозицію доповнює фотопортрет Леоніда Івановича Попова, льотчика-космонавта, якому 31 серпня 2015 року виповниться 70 років. Леонід Іванович народився 31 серпня 1945 року в місті Олександрія, на Кіровоградщині. Ім’я Леоніда Івановича назавжди вписане в пантеон героїв льотчиків-космонавтів, адже його досягнення вражають людство. Леонід Іванович Попов здійснив 3 польоти в космос в якості командира екіпажу, він один з небагатьох кіровоградців удостоєний звання двічі героя Радянського Союзу.

Микола Правда, науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею

Поширити:

Залишити коментар:

коментар