Іловайська трагедія: рік після “мирного коридору Путіна”

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 28 серпня, Кіровоградщина зі скорботою згадує Іловайську трагедію, яка сталася рік тому на Донеччині. Тоді, протягом 28-31 серпня, від куль терористів і російських збройних сил загинули сотні захисників України, у тому числі воїни з Кіровоградської області.

Українські військові увійшли в Іловайськ 18 серпня. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ 23-24 серпня і через дезертирство окремих українських підрозділів вже 28 серпня іловайське угрупування опинилося в оточенні.

29 серпня вночі російський президент Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.  Зокрема, командний пункт командувача сектором «Д» Петра Литвина рушає у глибокий тил, залишивши війська без командування і сектор без прикриття.

Терористи згодом заявили, що готові випустити бійців з оточення. 30 серпня о 10:00 українські військові організованими колонами почали рух з міста, однак колони підступно розстріляли.

Читайте також: Кіровоградці зустріли спецпризначенців, які були в оточенні в Іловайську ФОТО і ВІДЕО

Важка поразка під Іловайськом спонукала українську владу до укладення Мінського перемир’я в рамках контактної групи Україна—Росія—ОБСЄ із залученням представників сепаратистів.

Остаточної інформації про втрати українців у Іловайському котлі немає.

Волонтери, збираючи дані протягом 3 вересня — 10 жовтня 2014 року, опублікували таблицю втрат, за якою  вийшло з оточення 789 бійців, поранених й контужених —270, загинуло — 229, полонених — 311, зникло безвісти 423. Підрахунки велися без врахування втрат прикордонних частин.

16 березня 2015 слідством Військової прокуратури була встановлена загибель понад 360 українських бійців. Ще близько 180 осіб вважаються зниклими безвісти. Кількість поранених в результаті цих боїв перевищує цифру в 500 осіб.

У квітні 2015 року головний військовий прокурор, заступник генпрокурора України Анатолій Матіос повідомив, що «слідством підтверджено, шляхом отримання документальних матеріалів, загибель під Іловайськом 459 чоловік, поранення 478 і також нанесення матеріальної шкоди, шляхом втрати бойової техніки, на суму понад 70 мільйонів гривень. 158 осіб вважаються зниклими безвісти».

Читайте також: Іловайський котел. Спогади “кіборга”

4 вересня Генеральна прокуратура України відкрила кримінальну справу через загибель силовиків в оточеному Іловайську, однак жоден високопосадовець Міністерства оборони України не притягнутий до відповідальності.

Читайте також: Кіровоградець, який вибрався з іловайського пекла

Досі не підрахували, скільки воїнів у Іловайському котлі втратила Кіровоградщина. Пам’ятаймо імена полеглих героїв і сподіваймося на повернення зниклих безвісти!

Загинули:

БУТЕНКО Микола
ВОЛКОТРУБ Віталій
КАРНАУХ Віктор
КІКТЕНКО Гордій
КОТОВИЙ Сергій
КРИВЕНКО Максим
КУЦЕНОВ Олександр
МЕЛЬНИЧУК Євген
ПАНЧЕНКО Дмитро
ПРИДАТКО Дмитро
РОМАНОВ Федір
СЛОБОДЯНЮК Роман
ТАТОМИР Володимир
ХАРЧЕНКО Максим

Зникли безвісти:

МАРЧЕНКО Денис
РУБАН Дмитро

Вічна слава воїнам АТО! Не забуваймо подвигів наших захисників.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар