“Квітуча Кіровоградщина”: від світового дерева до сучасності (ФОТО)

????????????????????????????????????

До 5 вересня у Кіровоградському обласному художньому музеї триває виставка творів декоративно-ужиткового мистецтва «Квітуча Кіровоградщина», яка присвячена 24 річниці Незалежності України.

Виставка народної майстерності увібрала в себе найкращі зразки української творчості, яку презентують 60 кіровоградських майстрів, що працюють у найрізноманітніших техніках: народне малярство та декоративний розпис, вишивка, ткацтво, писанкарство, художня кераміка, художня обробка дерева, соломо та лозо плетіння, витинанки, ляльки-мотанки, бісероплетіння.

«З кожним роком вік народних майстрів зменшується. Приємно усвідомлювати, що на цьогорічній виставці декоративно-ужиткового мистецтва ми можемо побачити роботи як старшого покоління, так і молодих майстрів, яким ще не виповнилось і 30 років»,  – говорить майстриня, старший викладач КДПУ ім В. Винниченка Лариса Гарбузенко.

І справді, експонати виставки напрочуд різноманітні, як за технікою виконання, так і за смисловим наповненням. Класичне народне мистецтво тісно переплелося із сучасністю, адже ніщо не нове під сонцем. Наприклад, картина В. Луганчук «Проводи на війну», незважаючи на костюми і реалії побуту, тісно перегукується із сучасністю. Ще одним момент, який наближає до реальності гібридної війни – фотографії кіровоградських військових у вишиванках, сорочки яких лежать тут, поруч, біля тих же світлин. Народне мистецтво вплело сучасність у кайму вишитої сорочки.

Інші роботи наближують глядачів до народного мікрокосму: від світового дерева до селянського побуту XVIII – XIX століття. Сучасним майстрам вдалося вкарбувати у неживий матеріал душу народу. Але відчути ці ледь вловимі відтінки набагато краще при безпосередньому зануренні у світ сучасної народної творчості.

Крім того, у межах виставки “Квітуча Кіровоградщина також презентували експозицію «Евакуйована Україна» – частину всеукраїнського проекту «Скарби родоводу України».

Читайте більше: У Кіровограді презентували унікальну виставку, яку айдарівець врятував з Луганщини ціною власного здоров’я

Тож Кіровоградський обласний художній музей з радістю чекає своїх відвідувачів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар