Кіровоградщина європейська: на що будуть витрачені кошти ЄС?

13 березня Кіровоградська обласна рада підписала грантову угоду з Європейським Союзом на 711 тис. євро для капітального ремонту двох будівель у Новгородці – 5-поверхового гуртожитку для внутрішньо переміщених осіб зі сходу та дитячого садка «Світлячок». З них 640 тисяч євро дає ЄС, а 1, 32 млн грн (10%)  – внесок у реалізацію проекту місцевої влади. Але коли справа дійшла до виконання робіт, виявилося, що для капітального ремонту гуртожитку і дитячого садка ще не вистачає 9 млн грн.

Керівник виконавчого комітету облради Валерій  Кальченко – куратор проекту, запевняє, що кошти вони знайдуть, а от їх нестача пов’язана з тим, що розробники проекту не врахували ряд витратних статей.

«У авторів проекту було дуже мало часу на його розробку. І, на жаль, при розробці цього проекту не були задіяні експерти-будівельники і проектні організації. Наприклад, взагалі не було враховано той факт,  що за новими нормами обов’язково треба утеплювати житло. Також не врахували необхідність будівництва потужної трансформаторної підстанції – треба 2 трансформатори по 630 кВт (гуртожиток опалюватиметься за рахунок електроенергії – авт.). Крім того, при розробці проекту не були враховані реальні ціни на будматеріали, – коментує ситуацію Валерій Кальченко. – Коли ми почали займатися цим проектом, то з 24 млн нам вдалося зменшили його до 13 млн. Але й у даному випадку не вистачає 9 млн грн».

Гуртожиток для переселенців: жахлива реальність, але непогані перспективи

Гуртожиток і справді знаходиться у надзвичайно аварійному стані – треба ремонтувати все від даху до підвалу. Проте  результати, як обіцяють, державні управлінці, мають бути дуже і дуже задовільними: дах з черепиці, пластикові вікна, нові двері, повністю замінена підлога, сантехніка, каналізація,  електрика. Загалом в гуртожитку буде 150 кімнат: на кожному поверсі по 4 блоки, у кожному блоці – 8 кімнат, у розпорядженні в яких 3 туалети, 2 душові кабіни, пральна машина та 1 електроплита.  На першому поверсі буде знаходитися перукарня та майстерня з ремонту взуття та одягу.

«У кожній кімнаті буде своє електричне опалення, свій лічильник, – розповідає куратор проекту Валерій Кальченко. – Тобто, кожен житель гуртожитку буде знати, що він платить особисто за себе. А на кожен блок буде свій окремий облік, і 8 власників квартир будуть об’єднуватися в невеличкі кооперативи і вирішувати як розраховуватись за електроенергію. Думаю, що тут дуже багато платити не доведеться. По-перше, всі вікна будуть євро. По-друге, проектом передбачається зовнішнє утеплення стін. Це буде енергоекономічний варіант житла».

Також майбутнім жителям гуртожитку обіцяють затишно та комфортно облаштувати прибудинкову територію – 77 соток. Як запевняють, тут буде розташована зона відпочинку для жителів гуртожитку – дитячий майданчик, альтанка, парк.

Наразі роботи з будівництва гуртожитку ще не почалися – лише 10 вересня відбудеться розкриття тендерів. І тільки після того почнеться капітальний ремонт, який обіцяють завершити за 12 місяців.

Наступного року новгородківські діти підуть у новий дитячий садок

Ще одним сюрпризом для новгородківців буде дитячий садок «Світлячок» на 70 осіб. Завершити капітальний ремонт садка, у якому протікає дах і майже повністю прогнила підлога, керівник проекту Валерій Кальченко обіцяв до початку 2016 навчального року.

«Зараз на балансі селищної ради знаходиться лише один дитячий садок. Тому новий дитячий садок буде для жителів Новгородки як знахідка»,  – розповідає голова селищної ради Олександр Сириця.

На капітальний ремонт «Світлячка» треба витратити 5,4 млн грн, у той час як у проекті зазначалося лише 1,5 млн грн.

«Тут ще треба зробити очисні споруди і утеплити стіни, а це вже плюс 250 тис. і 500 тис грн, які не були враховані у проекті, – говорить Валерій Кальченко.  – Опалюватиметься дитячий садок за рахунок котельні на твердому паливі. Тут також, як і в гуртожитку, буде замінено підлогу, дах, утеплюватимуться стіни, ставитимуться нові вікна».

 

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар