РНБО: проросійські терористи продовжують обстрілювати українців (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Ворог продовжує вести мінометні та, рідше, гранатометні обстріли Станиці Луганської у темну пору доби. Окрім позицій сил АТО, ціллю ворога  є і житлові квартали райцентру. Про це поінформував сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник  Адміністрації Президента з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

Біля Щастя бойовики відкривають вогонь навіть вдень, намагаючись дошкулити українським силам, що обороняють лівий берег Сіверського Донця. Водночас важке озброєння противник на цій ділянці фронту не застосовує.

Дещо активізувалися бойові дії поблизу Бахмутської траси. У цьому районі ворог вдається до тактики дрібних провокативних обстрілів наших сил з гранатометів та аналогічного озброєння. Вчора такі інциденти були зафіксовано біля Трьохізбенки та Новотошківського. Натомість у Оріховому та Золотому обстановка напруженіша, оскільки на цій ділянці фронту противник застосовує міномети, розгорнуті в окупованому Первомайську та його околицях.

Аналогічна ситуація – у с. Троїцьке, що на межі Луганської і Донецької областей, де вчора противник тричі відкривав вогонь з мінометів, розташованих біля с. Калинове.

Продовжує зберігатися хитке перемир’я біля Світлодарська. Ворог не застосовує важке озброєння, віддаючи перевагу ведення «турбуючого» вогню зі стрілецької зброї по передових укріпленнях сил АТО на лінії Розсадки – Луганське – Лозове.

В районі Горлівки основні бойові дії розгорнулися вчора пізно ввечері, коли ворог розпочав артилерійський та мінометний обстріл укріплень сил АТО на північ від міста. Під ворожий вогонь потрапили території майже від передмість Артемівська до нашого переднього краю у Майорську. Зафіксовано роботу 120-мм мінометів, 152-мм гаубиць, а також танків НЗФ, які розташовані у північних районах Горлівки та її передмістях – Зайцевому і Гольмівському.

На захід від Горлівки єдиною точкою напруження було сел. Новгородське Дзержинської міськради, де вчора противник тричі порушив перемир’я. Південніше, поблизу с. Троїцьке, українські позиції протягом 40 хвилин обстрілювалися зі 152-мм гармат.

В районі Донецька територія ведення активних бойових дій продовжує розширюватися. Крайньою точкою напруження на півночі є с. Кам’янка, що на схід від Авдіївки, де українських військових вчора двічі обстріляли з артилерії. Натомість на півдні у с. Новомихайлівка Мар’їнського району, НЗФ також застосовують важке озброєння.

Вчора на ділянці фронту біля Донецька противник тричі застосував установки «Град», внаслідок чого від ворожим вогнем опинилися житлові квартали Опитного. Застосовуючи далекобійну артилерію, ворог намагається вести прицільний вогонь по рубежах другої лінії української оборони, зокрема біля Первомайського та Карлівки.

У Авдіївці, Опитному, Пісках, Красногорівці, Мар’їнці перестрілки тривають у цілодобовому режимі. При цьому лінія зіткнення залишається незмінною. В цілому на Донецькому напрямку ведуться бойові дії найвищої інтенсивності, і ватажки бойовиків регулярно погрожують наступом. За оперативною інформацію, на окупованих територіях Донецької області, зокрема в Єнакієвому, Торезі, Шахтарську посилено режим комендантської години.

Маріупольський напрямок

Ворог продовжує дотримуватися тактики потужних артилерійсько-мінометних обстрілів українських позицій, не наважуючись вступати у прямі бойові зіткнення. Епіцентр протистояння – лінія зіткнення на схід від Старогнатівки, де противник вчора 7 разів відкривав вогонь по наших бійцях, в тому числі 1 раз – з установки «Град». Південніше, поблизу Гранітного, ворог двічі обстріляв українські позиції зі 120-мм мінометів. Кілька мінометних та артилерійських обстрілів НЗФ зафіксовано поблизу Талаківки, Лебединського та Широкиного. Здебільшого бойовики активізуються у темну пору доби, проводячи короткотривалий обстріл, а потім відступають назад ­– на схід. Ці провокативні акції не наносять значної шкоди українським воїнам, які успішно тримають фронт під Маріуполем.

Вчора у зоні АТО було зафіксовано 4 польоти ворожих безпілотників. Ще 4 БПЛА країни-агресора перетнули адміністративну межу між окупованим Кримом і Херсонщиною, але через деякий час повернулися назад.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 6 – було поранено.

Незважаючи на постійні обстріли та провокації з боку бойовиків, групи цивільно-військового співробітництва допомагають мешканцям міст, що знаходяться на лінії зіткнення. Днями українські військові доставили 4 тонни гуманітарної допомоги до Волновахи. Це предмети першої необхідності – ліжка, постільна білизна та засоби гігієни. Також військові відновили водогін у Мар’їнці.

Українські правоохоронці затримали юного бойовика

Співробітники Донецької міліції, які несуть службу у Мар’їнському районі, затримали члена бандформування «Восток». Встановлено, що 23-річний бойовик вже кілька місяців активно воює проти української армії, а до цього півроку вартував на блокпостах окупантів. Під час обшуку у нього вилучено 2 протитанкових гранатомета та 2 бойові гранати.

14 11 12 13

Також СБУ затримала інформатора ворога на прізвисько «Райдуга». За допомогою саморобної радіостанції та телефону зловмисник передавав противнику інформацію про маршрути переміщення військової техніки та дислокації підрозділів ЗСУ.

Протягом минулих днів оперативники СБУ та міліції виявили 3 схрони зі зброєю у зоні проведення АТО

Зокрема, у Мар’їнці вилучено 2 гранатомети, 3 ручні гранати з запалами та майже 1000 набоїв різних калібрів. У с. Підгорівка, що біля м. Старобільськ Луганської області, в напівзруйнованій будівлі знайдено 9 гранатометів РПГ-22 та РПГ-26, боєприпаси до них, 13 гранат із запалами, і 7000 набоїв. А неподалік Артемівська правоохоронці вилучили ще 3 гранатомети, протитанкову міну, 4 гранати із запалами та набої до стрілецької зброї.

22 21

Також наші силовики виявили покинутий автомобіль з небезпечним вантажем у лісосмузі поблизу села Бахмутівка Новоайдарського району Луганської області. У кузові було знайдено 43 тротилові шашки, 3 протипіхотні міни, 143 гранати, 27 підствольних гранатометів та снайперський приціл.

31

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар