ФК “Зірка”. Переконлива відповідь скептикам

Матч «Зірки» з переможцем другої ліги минулого сезону – «Черкаським Дніпром» повинен був спростувати або підтвердити побоювання кіровоградських вболівальників.

Адже втрата очок у попередніх зустрічах нікого порадувати не могла. І саме гра з черкащанами, які відмінно стартували вже в першій лізі й відразу набрали 4 очки, повинна була відповісти на більшість питань.

Не випадково, напевно, про це говорив у розмові з журналістами на передматчевому відкритому тренуванні президент нашого клубу. Максим Березкін перед дуже важливим протиборством підтримав футболістів і тренерський штаб команди, побажавши їм успіху в реалізації плану, наміченого на гру. І футболісти змогли повністю реабілітуватися за попередні відносні невдачі, за всіма статтями перегравши черкащан і записавши до свого активу перші повноцінні й заслужені 3 очки.


Так сталося, що вже вдруге поспіль у домашньому поєдинку «Зірці» протистояв колишній представник другої ліги. І тут, як і у випадку з «Оболонню-Бровар», про недооцінку суперника не могло бути й мови. Все-таки виграти чемпіонат, де в кожному матчі конкуренти не стільки грають, скільки б’ються за результат на футбольному полі, посередній команді не під силу. А інтриги протиборству додавало те, що кілька лідерів черкащан: Батальський, Давидов, Бушман, Гонщик – свого часу не без успіху грали за «Зірку». А тренує наших суперників Ігор Столовицький, який був справжнім улюбленцем кіровоградських вболівальників та багато в чому допоміг нашій команді вдруге у своїй історії оформити путівку до вищої ліги. Та й те, що один із кращих гравців кіровоградської команди Андрій Мостовий дебютував на професійному рівні саме у складі черкаського клубу, також додавало цікавості шанувальникам футболу.

У стартовому складі «Зірки», у порівнянні з попередньою грою в Комсомольську, відбулася одна заміна. Замість Олександра Кучеренка, який отримав незначне ушкодження, на поле вийшов на звичній для себе позиції центрального захисника Ярема Каваців.

У стартові хвилини поєдинку господарі поля взяли гру під свій контроль і створили перший небезпечний момент вже на 8-й хвилині. Після передачі з лівого флангу, Борис Баранець пробив метрів із 17-ти, але голкіпер гостей Віталій Мирний із величезними труднощами перевів м’яч на кутовий, незважаючи на рикошет від свого захисника. Підопічні Сергія Лавриненка продовжували наполегливо йти вперед, змушуючи оборону суперників працювати в повну силу. Черкащани більше думали про захисні дії та лічені рази переходили на половину поля кіровоградців.


Десь на 15-й хвилині наші суперники відбили стартовий натиск і перевели гру в більш спокійне й вигідне для себе русло. Підопічні Ігоря Столовицького стали більше контролювати м’яч, але до воріт Павла Поштаренка доходили рідко, а ударів по наших воротах і зовсім не було. При цьому гості вибудували два рубежі оборони, подолати які, без швидкості й футбольної вигадки, було вкрай складно. Наші футболісти намагалися комбінувати, шукати проломи, переводити акценти своїх атак із флангу на фланг, але конкуренти були гранично уважні й помилок не припускалися. І все ж кіровоградці кілька разів, за рахунок нестандартних дій Артема Щедрого і Григорія Баранця, зламували ці редути, але в останній момент не вистачало останнього вивіреного пасу. А з верховими подачами з гри і стандартів захисники та голкіпер «дніпрян» справлялися. Ближче до кінцівки першого тайму ігрова та територіальна перевага «Зірки» стала беззаперечною, але втілити її хоча б в один забитий м’яч підопічні Сергія Лавриненка до перерви так і не змогли.


Для того, щоб активізувати абсолютно пасивну гру своїх підопічних в атаці, Ігор Столовицький із перших секунд другого тайму випустив на поле, замість Олександра Батальського, який заробив попередження, досвідченого форварда Руслана Качура. Але вперед продовжували йти господарі поля й на 48-й хвилині якоїсь миті не вистачило Борису Баранцю для того, щоб замкнути небезпечний простріл із лівого флангу. А вже в наступній атаці кіровоградці забили такий необхідний і закономірний м’яч. Артем Щедрий отримав передачу зліва від Григорія Баранця, увірвався в штрафну та пробив з 15-ти метрів над воротарем. Виручити свою команду голкіпер черкащан Віталій Мирний виявився безсилий – 1:0.
Зрозуміло, що грати в такий суто оборонний футбол, як у першому таймі, гості вже не могли. Нашим суперникам потрібно було йти вперед, а це давало більше свободи в атаці кіровоградцям.


І підопічні Сергія Лавриненка незабаром цим скористалися. Після розіграшу кутового, на 60-й хвилині м’яч заметушився у штрафному майданчику «Черкаського Дніпра», а найспритнішим у цій ситуації виявився Григорій Баранець, який з лівої ноги вразив дальній кут – 2:0. На 64-й хвилині кіровоградці заробили перспективний штрафний у 18-ти метрах від воріт. Андрій Бацула обводив стінку, направляючи м’яч у верхній лівий кут, але він пройшов у лічених сантиметрах над поперечиною. Відсиджуватися в обороні підопічним Ігоря Столовицького не мало сенсу й поготів. Але господарі поля вміло припиняли всі спроби конкурентів підібратися до своїх воріт. Шкода тільки, що необов’язкову жовту картку, вже другу в трьох іграх, отримав Борис Баранець. Правда, у черкащан в цьому плані «відзначився» Олег Кошка, який перервав стрімкий прорив того ж Бориса Баранця. Після розіграшу штрафного найнебезпечніший удар з дальньої дистанції наносив Андрій Бацула, проте м’яч, зачепивши ногу когось із захисників, опустився згори на сітку воріт.


Надалі футболісти «Зірки» раз за разом відшукували порожнечі в обороні суперників, яка тріщала по швах. В одному з епізодів Григорій Баранець біля лицьової лінії в штрафній площі кілька разів накрутив опікунів, але удар нашого атакуючого хавбека все ж був заблокований. Відрадно, що маючи солідну перевагу, при якому Павло Поштаренко більше виступав у ролі глядача, підопічні Сергія Лавриненка не відійшли назад, а продовжували шукати щастя біля чужих воріт.


Але свого моменту гості все ж дочекалися, коли після передачі в штрафну головою небезпечно пробивав Руслан Качур. На щастя, Павло Поштаренко впевнено зреагував на цей удар, який виявився першим влучним у «рамку» наших воріт.
У кінцівці поєдинку тренерський штаб «Зірки» дав можливість проявити себе Дмитру Фатєєву, Ігорю Загальському й Олександру Деребчинському, який трішки не встиг на передачу з глибини поля: нашого форварда за межами штрафного випередив голкіпер. На останніх хвилинах гості спробували організувати дещо на зразок фінального штурму, але «Зірка» не дозволила собі розслабитися й довела справу до впевненої та абсолютно заслуженої перемоги. Таким чином, песимісти були осоромлені, а оптимісти отримали привід для радості й нового натхнення.


На післяматчевій прес-конференції головний тренер «Черкаського Дніпра» Ігор Столовицький визнав, що «Зірка» виграла абсолютно заслужено, а його підопічні просто злякалися й не змогли нічого протиставити зарядженим на перемогу господарям поля. Завдання черкаської команди, за словами її керманича, бути в десятці кращих, але потрібен час для того, щоб перебудуватися на той футбол, в який грають у першій лізі, де все робиться на порядок швидше, ніж у другому дивізіоні. Також наставник черкащан зазначив, що йому приємно повернутися в Кіровоград, де провів кілька чудових років. Він сподівається, що цього разу «Зірка» зможе пробитися в еліту і від команди не відвернуться, як це сталося в останній раз, коли кіровоградцям вдалося підвищитися в класі. Зараз же всі повинні допомогти команді. На думку Ігоря Столовицького, за своїм потенціалом «Зірка» здатна вирішити всі поставлені завдання. Особливо, якщо буде грати так, як проти «Черкаського Дніпра».

Наставник «Зірки» Сергій Лавриненко подякував за підтримку вболівальникам, яких цього разу вдалося не розчарувати, як якістю гри, так і результатом. Від суперників наші тренери чекали такої закритої гри й налаштовували на це своїх підопічних. На щастя, футболісти виконали настанови, хоча в першому таймі не все вийшло. А після перерви вдалося забити, що розпружило гравців і дозволило одержати таку довгоочікувану перемогу. Сергій Дмитрович виділив впевнені дії на полі Яреми Каваціва, який гідно замінив Олександра Кучеренка, що не грав через незначне ушкодження. Тренери сподіваються, що в найближчих матчах зможе сповна продемонструвати свої найкращі якості й інший наш новачок Олександр Деребчинський. В цілому ж, цей успіх всім додасть впевненості й сили напередодні подальших непростих поєдинків, як у чемпіонаті, так і в Кубку України – підсумував Сергій Лавриненко.

Ну в свій наступний матч кіровоградська «Зірка» проведе в гостях 15 серпня проти ПФК «Суми», який у цьому турі на полі суперника розгромив тернопільську «Ниву» – 4: 0. Так що найближчий поєдинок нашої команди дуже серйозний. А в Кіровограді вболівальники побачать рідну «Зірку» вже 22 серпня о 16:00, коли в рамках Кубка України підопічні Сергія Лавриненка зустрінуться з представником елітного дивізіону – львівськими «Карпатами».

«Зірка» (Кіровоград) – «Чекаський Дніпро» (Черкаси) – 2:0 (0:0).
8 серпня 2015 року (субота). Початок матчу о 18:00. Кіровоград. Стадіон «Зірка». 2109 глядачів. +29 С. Чемпіонат України. Перша ліга. 3-й тур.
Арбітр: Даньковський Сергій (Київ).
Асистенти арбітра: Ісаєв Антон (Запоріжжя), Левченко Максим (Кривий Ріг).
4-й арбітр: Калита Роман (Кіровоград).
Спостерігач арбітражу: Шаленко Віктор (Харків).
«Зірка»: 33. Поштаренко Павло, 2. Каваців Ярема, 7. Мостовий Андрій, 8. Лупашко Владислав, 9.Щедрий Артем (20. Фатєєв Дмитро, 83), 10. Допілка Олег (к/к), 11. Бацула Андрій, 16. Баранець Борис (21. Загальський Ігор, 88), 22. Баранець Григорій, 55. Ковальов Максим, 99. Локтіонов Роман (17. Деребчинський Олександр, 87). Запасні: 41. Льопка Роман, 15. Збунь Олексій, 50. Акименко Олександр, 85.Керножицький Сергій. В.о. головного тренера: Лавриненко Сергій.
«Черкаський Дніпро»: 77. Мирний Віталій, 16.Гонщик Вадим, 20. Тарасенко Олег (к/к), 30. Бурлін Анатолій, 29. Давидов Олег, 8. Кошка Олег, 22. Сафонов Олександр (10. Скарлош Андрій, 64), 17. Бушман Юрій (25. Синьогуб Олег, 54), 13. Мединський Ігор, 87. Скепський Денис, 9. Батальський Олександр (88. Качур Руслан, 46). Запасні: 23. Будюк Орест, 55. Лісовой Максим, 19. Сторчоус Андрій, 27. Шопін Володимир. Головний тренер: Столовицький Ігор.
Голи: 1:0, Щедрий Артем (49); 2:0,Баранець Григорій(60).
Попередження: Батальський Олександр (44), Баранець Борис (66), Кошка Олег (71).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар