Сьогодні розпочався Різдвяний піст

Сьогодні, 28 листопада розпочався Різдвяний піст.

Він триватиме до 6 січня.

Різдвяний піст називається також Пилиповим постом («Пилипівкою»), тому що починається після 27 листопада – дня пам’яті апостола Пилипа.

Правила помірності, запропоновані церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і під час Петрового посту. У цей період заборонено вживати м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу й п’ятницю Різдвяного посту уставом забороняються риба, вино і єлей і дозволяєтся приймати їжу без масла (сухоядіння) тільки після вечерньої. В інші ж дні – вівторок, четвер, суботу й неділю – дозволено приймати їжу з рослинним маслом.

Риба дозволяється в суботи, неділі й великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, у храмові свята й у дні великих святих, якщо ці дні доводяться на вівторок або четвер. Якщо ж свята випадають на середу чи п’ятницю, то дозвіл поста покладено тільки на вино і єлей. З 2-го січня по 6 січня піст підсилюється, і в ці дні навіть у суботу й неділю риба не благословляється.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар