Олександрійський суд виступив проти колекторів

Олександрійський міськрайонний суд відмовив колекторській фірмі в позові про стягнення боргу з банківських позичальників.

Дві такі справи були розглянуті 21 серпня, повідомляє «Правдоруб».

Банк «Російський стандарт» найняв колекторську фірму ТОВ «Агентство зі збору боргів» для стягнення заборгованості за кредитами . Серед інших, в «обіг» фірми потрапили двоє жителів Олександрії : чоловік, який заборговував банку 3 611 грн., і жінка з боргом 6 994 грн.

Агентство подало до суду на зазначених боржників з вимогою стягнути борг примусово. Однак, розглянувши обидві справи, суд дійшов висновку, що банк не мав права передавати конфіденційні дані клієнтів третім особам.

«Суд дійшов висновку , що залучення банками колекторних організацій можливе лише за наявності письмового дозволу боржника на розкриття банківської таємниці , як це передбачено ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність». За інших умов така діяльність порушує права та охоронювані законом інтереси громадян, оскільки все відбувається без згоди самого боржника. Боржник повинен бути повідомлений про зміну кредитора, інакше жодних зобов’язань перед новим кредитором він не несе»,— сказано в рішенні.

На підставі цього, суд відмовив агентству по обох позовами, а також поклав на нього судові витрати. Протягом 10 днів фірма має право оскаржити рішення в Апеляційному суді.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар