Задекларовано зміни в порядку призначення житлових субсидій

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Вступили в силу нові ініціативи щодо спрощення процедури оформлення субсидій в Україні. Задекларовано наступні зміни в порядку призначення житлових субсидій:

Скасовано необхідність декларування громадянами конкретних сум доходів. Аналіз застосування цієї норми свідчить про значну кількість помилок при заповненні цієї частини декларації. Тому, надалі громадяни декларуватимуть лише види доходів (зазначатимуть словами: зарплата, пенсія, стипендія та ін.) та організацію, де їх одержано. Розміри доходів управління соціального захисту населення отримуватимуть автоматично від фіскальної служби, пенсійного фонду, інших установ та організацій.

На підставі цих змін затверджена нова форма декларації для призначення субсидій.

Читайте також: Рада проголосувала за автоматичне призначення субсидій пенсіонерам

Скасована норма щодо повернення у подвійному розмірі надміру перерахованої житлової субсидії у разі подання документів з недостовірними відомостями.

Не враховуються до сукупного доходу окремі види доходів:

˗ всі види одноразової допомоги. Наприклад: допомога військовослужбовцям чи родичам у разі загибелі (смерті) чи інвалідності, одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”, сплачені особою аліменти та інші.

˗ суми грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які приймають безпосередню участь в антитерористичних операціях;

˗ допомога громадських та благодійних організацій,

˗ допомога на поховання.

Читайте такожЯк підрахувати свою субсидію? (Калькулятор)

Надано можливість призначати житлову субсидію за бажанням громадян відповідно до доходів не за попередній календарний рік, а за попередні 3 місяці (на сьогодні такий термін становить 6 місяців).

Враховувати пенсіонерам розміри пенсій, які вони отримували у попередньому місяці (на сьогодні враховуються доходи за попередній календарний рік або за останні 6 місяців).

Врегульовуємо питання визначення доходу фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування (встановлюємо для платників єдиного податку першої групи – 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб, другої групи – 2 прожиткових мінімуми для працездатних осіб, третьої групи – 3 прожиткових мінімуми для працездатних осіб).

Надано право до встановлення права власності на житло у разі смерті власника, на якого було відкрито особовий рахунок, призначати субсидію за рішенням комісії одній із дієздатних осіб, яка на момент смерті власника була в ньому зареєстрована.

Надано право комісіям призначати субсидію на фактично проживаючих осіб з числа зареєстрованих. При цьому рішення комісії буде обов’язковим до виконання всіма надавачами послуг в частині зняття нарахувань з осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають у житловому приміщенні.

Місцеві органи влади отримають законну можливість йти назустріч людям у нестандартних випадках і приймати позитивні рішення щодо призначення субсидій.

Читайте також: Як підрахувати свої нові витрати на компослуги?

Поширити:

Залишити коментар:

коментар