Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

На Луганському напрямку єдиною точкою напруження вчора було с. Кримське Новоайдарського району. Протягом дня противник здійснив три збройні провокації із застосування стрілецької зброї, гранатометів та мінометів, почергово атакуючи з південного, південно-східного та східного напрямків.

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко, на Донецькому напрямку дещо загострилася ситуації в районі Світлодарської агломерації. Зокрема, вчора вдень бойовики провели потужний обстріл житлових кварталів цього міста енергетиків. Вогонь вівся зі 152-мм гармат з боку окупованого Вуглегірська, відстань до якого – понад 10 км. Ряд перестрілок між силами АТО та ворогом відбулися і в районі крайніх сіл біля лінії фронту – Луганському та Лозовому. В районі Горлівки збройних інцидентів не зафіксовано.

Натомість збройні провокації бойовиків не припиняються вздовж стратегічної залізниці Костянтинівка – Ясинувата, основна частина якої контролюється силами АТО.

Зокрема, такі інциденти зафіксовані на широкій ділянці від Новгородського (станція Фенольна), до Верхоньоторецького (станція Скотувата). У цьому районі противник зосередив і активно використовує, як живу силу зі стрілецькою зброєю, так і міномети та ствольну артилерію. Бої в районі Донецького аеропорту тривають у цілодобовому режимі. Натомість на виїздах з Донецька в районі автодоріг на Запоріжжя та Маріуполь збройних провокацій противника не зафіксовано.

На Маріупольському напрямку обстановка також залишається напруженою – противник провів обстріл наших позицій на широкій ділянці фронту довжиною близько 40 км – від Богданівки до Широкиного. Зокрема, неодноразово і у різних місцях було зафіксованого застосування 122-мм та 152-мм артилерії. Також по наших позицій відпрацювали ворожі танки та снайпери. За даними розвідки, противник підтягнув важке озброєння зовсім близько до лінії зіткнення (всупереч Мінським домовленостям) і його застосуваня трапляється достатньо часто.

За інформацією Державної прикордонної служби, вчора в зоні АТО було зафіксовано  4 польоти ворожих безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих українських військовослужбовців немає, 5 – було поранено. Ці втрати сили АТО понесли на Луганському та Донецькому напрямках – йдеться про ділянку від Бахмутської траси до Авдіївки.

Наші військові повертаються з полону

Вчора ввечері на трасі Луганськ – Щастя відбувся черговий обмін полоненими у форматі «10 на 10». Додому повернуться бійці 17-ї, 40-ї, 43-ї бригад, 24-го окремного штурмового батальйону та 2 волонтери.

Служба безпеки України продовжує роботу зі знешкодження ворожої агентури та колаборантів

У Маріуполі затримано жінку з Донецька, яка з листопада минулого року вступила до лав злочинної організації «автоінспекція ДНР». Встановлено, що зловмисниця прибула на територію, контрольовану українським урядом, для оформлення документів для виїзду за кордон, адже нагадуємо: папірці, що видаються бандформуваннями «ДНР-ЛНР» не визнаються у жодній країні світу. До Вашої уваги – відео з зізнанням затриманої.:

Українські військовослужбовці щоденно вдосконалюють свої бойові навички

У Навчальному центру Сухопутних військ «Десна» пройшли навчання з рукопашного бою. Військові фахівці презентували абсолютно нову методику захисту від ударів холодною зброєю, яка базується на прийомах самозахисту в боксі, кікбоксінгу, джиу-джитсу, самбо та інших бойових мистецтвах. Нова система підготовки розрахована на 20-30 днів інтенсивних занять. Її планується використати для навчання відмобілізованих військових в межах чергової хвилі мобілізації.

26 21 22 23 24 25

Водночас тривають навчання і у прифронтовій смузі

У Краматорську спецпризначенці Міністерства внутрішніх справ  провели курси з тактико-вогневої підготовки для місцевих правоохоронців. Головна мета навчань – відпрацювання дій особового складу в умовах міста. Була проведена індивідуальна підготовка бійців, а також робота у парах.

36 31 32 33 34 35

Наші військові підтримують мешканців міст звільненої Донеччини

У Маріуполі військовослужбовці Національної гвардії України організували військово-спортивні змагання для дітей. Бійці показали малечі зброю, з якою боронять Батьківщину. Діти з цікавістю спостерігали за розбиранням та збиранням стрілецької зброї та активно брали в цьому участь з урахуванням усіх правил безпеки та під пильним наглядом бійців. По завершенню заходу діти подарували військовим обереги, зроблені своїми руками.

47 41 42 43 44 45 46

Триває доставка гуманітарної допомоги на окуповану територію

Через контрольний пункт «Бугас», що на трасі Волноваха – Донецьк, прослідували 13 вантажних автомобілів зі 160 тоннами продуктів харчування та будматеріалами. Цю підтримку для мешканців Донеччини надав Міжнародний комітет Червоного Хреста.

На окупованих територіях поглиблюється економічна катастрофа

За оперативною інформацією, окупаційна адміністрація бойовиків проводить демонтаж виробничого обладнання на Горлівському машинобудівному заводі. Аналогічна ситуація – на залізничній станції Чорнухине, що біля Дебальцевого, де бойовики ріжуть на брухт залізничні вагони.

Також фіксується збільшення випадків отруєння місцевих мешканців, зокрема дітей внаслідок вживання страв, для приготування яких використовуються продукти харчування низької якості та з закінченим терміном придатності, що прибувають на окуповану територію сходу України у якості так званої «гуманітарної допомоги» з Росії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар