Працівники «Червоного землероба» готові оголосити безстроковий страйк

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Слідкуючи за останніми подіями, складається враження, що володарям державного підприємства «Червоний землероб» думки сільчан аж ні до чого. Тож обурені жителі Чарівного готові вдатися до радикальних заходів, аби їх почули.

Нещодавно ми розповідали про конфлікт у Чарівному, де люди виступили категорично проти нашвидкуруч представленого керівника «Червоного землероба». «Ми не ніщєта й не бидло! Ми люди, які теж мають право на свій голос. Тож ідіть звідси геть!», — відверто заявили чарівненці начальнику Кіровоградської дослідної станції Володимиру Савранчуку, коли той минулої п’ятниці з того ні з сього привіз у село нового молодого менеджера господарства, кандидатуру якого з працівниками господарства не погоджував.

В той день відбулося кілька зборів сільчан. Обурені таким ставленням вищого керівництва, чарівненці вирішили в разі невиконання їхніх вимог з 11 липня розпочати безстроковий страйк. Тепер же вони по групах створили цілодобове чергування біля контори підприємства, аби не допустити сюди новоспечених менеджерів. Чарівненський сільський голова Микола Крамаренко каже, що постійно по кілька сотень людей збираються на збори, вони налаштовані рішуче і від свого не відступлять, тепер вимагають і розпаювання землі.

— Щоб врегулювати це питання, минулого тижня керівництво, представники активу району проводили декілька зустрічей з керівництвом Кіровоградської дослідної станції, якій підпорядковане ДГ «Червоний землероб», — розповідає голова ради сільгоспвиробників Бобринецького району Сергій Німенко. — Досягли й певного компромісу. Керівництво станції однозначно наполягало на заміні директора, але погодилося, що новий буде місцевий, тобто з господарства. Все ж, коли нам зачитали наказ, то в ньому було зовсім невідоме прізвище нового керівника «Червоного землероба». Причому Петро Панібратець перебуває на лікарняному. М’яко кажучи, це можна назвати непорядністю з боку керівництва дослідної станції. Нам же сказали, аби не втручалися в діяльність державного підприємства… Тепер ситуація вийшла з-під контролю.

Так, «Червоний землероб» — підприємство державне. Але ж не приватне! Де хазяїн на власний розсуд може звільняти і призначати собі менеджерів. Однак керівництво Кіровоградської дослідної станції думку майже ста працівників підприємства наполегливо не чує. Сергій Німенко вважає, що це є рейдерським захопленням господарства напередодні жнив. Цікавим є і той факт, що річний контракт на роботу з 1 січня 2015 року Петро Панібратець отримав у червні. Чому через два тижні його так раптово вирішили звільнити? Чому за анонімним листом посипалися перевірки, а на колективне звернення землеробівців жодної відповіді? І подібних запитань чимало.

Ми зв’язалися з Петром Панібратцем, аби він розповів про своє бачення ситуації. «За десять років моєї роботи на посаді директора Кіровоградська дослідна станція виділила «Червоному землеробу» лише 180 тисяч гривень допомоги, а також підтримувала науковим супроводом і частково давала в борг посівний матеріал, — каже Петро Іванович. — Так, особливими досягненнями похвалитися не можна, але господарство мало такі ж середні показники врожайності, як і по району. Прибутки наші нижчі від інших господарств, бо сіємо менше соняшнику, дотримуємося сівозміни, утримуємо тваринництво, адже це — робочі місця. Дослідна станція, звісно, має кращі й кліматичні умови, й матеріально-технічну базу. Оскільки наше підприємство державне, то ніякий банк не наважувався давати кредити. Тому співпрацюємо з місцевими аграріями, які допомагають в обробітку, але землю ми не розбазарювали й не продавали. Сільгоспвиробники району були готові допомогти близько 500 тисячами на нинішню жнивну кампанію. Чому ж госпрозрахунковому підприємству не дають спрацювати на кінцевий результат? Адже, зібравши врожай, ми могли б розібратися з боргами. Так, ми виживаємо, але переживали ще складніші часи, за два останні роки підприємство має хоч і незначний, але все таки приріст. Я вдячний усім людям і за підтримку, і за критику. Жителі громади повинні боротися за землю і стати її господарями, самі вирішувати, кому давати її обробляти. Це їх останній шанс».

Конфлікт зачепив усю громаду, адже вона в значній мірі залежить від діяльності підприємства. Тому на збори виходять і ті, хто в господарстві не працює, навіть пенсіонери. До речі, за кілька днів гострої ситуації у Чарівному від владних органів жодної офіційної реакції, ніби все відбувається десь на Марсі. В громаді переживають не лише за робочі місця, заклади соцсфери, водогін тощо, а й побоюються, що землі «Червоного землероба» можуть віддати в довготривалу оренду невідомо кому. Тим часом у селі справді спекотно, а накал гніву й спротив новим менеджерам тут вище будь-яких позначок.

Ігор Леус, “Честь хлібороба”.

П.С. Перша електронна газета звернулася до начальника Кіровоградської дослідної станції Володимира Савранчука, щоб дізнатися офіційну позицію КДС і отримати відповіді на питання, які так турбують колектив господарства.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар