«Кіровоградтепло» попереджає завзятих боржників

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Для “завзятих” боржників існує важкий і дуже неприємний шлях – судове переслідування. Вже зараз ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» готує і проводить комплекс системних заходів, які будуть проводитись з усіма без виключення категоріями боржників.

Заходи передбачають наступне:

1. Пропонуємо боржникові розрахуватися за послуги централізованого теплопостачання – вручаємо відповідні попередження про існування боргу та необхідність його погашення.

2. У разі наявності у боржника фінансових труднощів, завжди знайдемо прийнятні для обох сторін варіанти виходу зі становища. Пропонуємо укласти договір реструктуризації.

3.Попереджаємо про передачу справи до суду. У сфері комунальних послуг отримання судового рішення відбувається за простою та швидкою процедурою – у формі видачі судового наказу про стягнення боргу.

4.За поданими матеріалами суд видає судовий наказ або виносить рішення на користь теплопостачального підприємства, навіть якщо боржник не з’явився в суді. Окрім суми боргу за вищезазначеними документами на боржника покладаються всі судові витрати.

5. Судовий наказ або виконавчий лист передається до державної виконавчої служби. Виконавча служба пропонує боржнику погасити заборгованість у термін до 10 днів без залучення заходів примусового впливу.

6.Юридична служба ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» буде приділяти особливу увагу забезпеченню реального виконання судових рішень шляхом звернення стягнення на майно боржників у тісній співпраці з державною виконавчою службою.

7.У разі несплати боргу у 10-тиденний термін державна виконавча служба робить опис та арешт майна абонента на суму боргу та суму всіх судових витрат. При цьому боржник отримує попередження про кримінальну відповідальність за ухилення від виконання рішення суду.

8.Відповідно до ст.ст. 52, 55 Закону України «Про виконавче провадження» звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні та примусовій реалізації; державний виконавець накладає арешт на майно, зокрема, шляхом винесення постанови про арешт усього майна боржника в межах суми стягнення та оголошення заборони на його відчуження. Ця інформація вноситься до Державного реєстру обтяжень рухомого майна (ДРОРМ) як публічне обтяження. Наслідки потрапляння до ДРОРМ — неможливість відчужити нерухомість, транспортні засоби, отримати банківський кредит, взяти в розстрочку побутову техніку, меблі, автомобіль, квартиру тощо. Тому що навіть після погашення заборгованості, інформація про накладення публічного обтяження зберігається у ДРОРМ і оцінюється банківськими установами як один з основних показників порядності та відповідальності людини.

9. Якщо сума боргу перевищує десять розмірів мінімальної заробітної плати (на даний час 12 180 грн.), згідно Закону України “Про виконавче провадження” допускається звернення стягнення на житло боржника (квартиру, будинок) шляхом його подальшої реалізації.

10. Державна виконавча служба (ДВС) вилучає майно боржника і продає його на публічних (відкритих) торгах. З отриманих грошових коштів ДВС компенсує всі судові витрати, пов’язані із зверненням до суду і проведенням виконавчих дій — виконавчий збір у розмірі 10% від суми боргу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар