Кіровоградська міськрада на 30% складається з прогульників (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО провів моніторинг роботи чинних місцевих рад. За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Ось ті місцеві урядники, що пропустили понад 50% засідань Кіровоградської міської ради за один чи кілька років каденції (клікніть на графіку, щоб збільшити).

Отже, у Кіровоградській міській раді майже 20 % депутатів стали кандидатами на відкликання лише за результатами пропусків засідань ради.

Регіонал-списочник Володимир Богаченко, керівник ТОВ “Кернел-трейд”, став кандидатом на відкликання за підсумками пропусків засідань ради у 2014 році. Більше того, він пропустив понад 50 % засідань своєї комісії у 2013 та 2014 роках.

Причини прогулів виборцям та громадському руху ЧЕСНО депутат повідомити відмовився.

Сергій Табалов, висуванець “Фронту Змін”, свої пропуски засідань пояснює проблемами зі станом здоров‘я. Табалов має більше 50% пропусків засідань ради у 2012 та 2013 роках (а також – більше 50% пропусків засідань комісій з 2011 по 2014 роки). Сам Табалов у червні 2014-го року запропонував раді саморозпуститися, але прикладу не подав й залишився з мандатом.

“В 2012-м и 2013-м году я вообще не видел смысла к горсовету близко подходить! Потому как поступали, делали и решали все только один человек, а депутат – это была номинальная личность, которая абсолютно ничего не могла, даже если хотела сделать или предпринять. Скажите, был ли смысл в 2012-м и 2013-м году ходить на сессии, на комиссии или еще куда-то? При господине Ларине и при всей его команде и 48 голосах регионалов в горсовете при необходимых 39-ти голосах?”, – виправдовується депутат Сергій Табалов.

Він додає, що роботу з виборцями не припиняв, бо вона, на його думку, проводиться не в міськраді й не в міськвиконкомі: “Работа с избирателями – это работа с избирателями. Это ж не в горсовете и не в горисполкоме, а это на улицах, на предприятиях и в других местах. У меня есть и депутатские запросы и депутатские обращения и все остальное, это все фиксируется и в горсовете в том числе”.

Також Сергій Табалов переконує, що не має бажання балотуватися на прийдешніх міських виборах до міськради:

“Нет, нет… Если я смогу чем-то помогать городу и горожанам, я и так помогу, без депутатства: пока у меня решение не идти на выборы, ну а дальше жизнь покажет. Еще до выборов 5 месяцев, но пока желания нет”.

Світлана Манжул (фракція Батьківщина) була відсутньою на більш ніж 50% відсотках сесій ради у 2012 і 2013 роках.

“Засідання пропускала з особистих причин: хвороби, від‘їзди, – каже депутатка Манжул. – У мене офіційної роботи немає, тому і необхідності брати лікарняний немає, а відрядження теж не оформлюється. Але те, що я хворію, то це воно так, мені нема чого тут соромитися, бо воно так і є. Якщо ти кажеш, що ти захворів, то ти ж не будеш обманювати, бо навіщо навіть накликувати цю біду? я людина суєвєрна…”

Попри проблеми зі здоров’ям та часті поїздки, що унеможливило якісну роботу в раді, депутатка так і не склала мандат.

“Ну, в принципі, зараз то я ходжу без проблем. Тільки от у минулому місяці я теж знаходилася в лікарні, тобто підтверджуючі записи є хоча б в лікарні, якщо вже на те пішло. Але ж так я на сесії приходжу, роботу проводжу, так що необхідності складати мандату нема, тим більше, що тут залишилося вже до каденції геть небагато”, – переконана депутат.

Щодо можливості балотуватися на прийдешніх виборах Світлана Манжул вважає зарано про це говорити:

“Поки що я не знаю, тут у мене є свої обставини, що зараз я не можу сказати. Якщо я буду добре себе почувати і все буде змінюватися на краще, то я думаю, що я піду, але життя покаже”.

Екс-регіонал, депутат-мажоритарник від депутатської групи “Відповідальне самоврядування” Едуард Іванов, який обраний від району Жадова, на момент обрання депутатом – перший заступник начальника управління капітального будівництва Кіровоградської ОДА, став кандидатом на відкликання за результатами прогулів засідань ради в 2014 році, а також у 2012-му році за результатами прогулів засідань комісії з питань регуляторної політики, підприємництва, інвестицій та зовнішньоекономічної діяльності.

Свої прогули в 2014-му році депутат пояснив тим, що переїхав на постійне місце проживання до Одеси.

“В июле прошлого 2014-го года переехал в Одессу на работу и на жизнь, ну как переехал, поменял место жительства. В 2012-м году загрузка на работе. Я работал в обладминистрации и тогда не выпускали даже отойти куда-то: работы было много. Объемы были очень большие и строительство в области, мы порядка социальных объектов ввели больше восьми. Это онкодиспансер первый наш, потом областная больница, первый перинатальный, школы в районах, даже в отдаленных…”, – пояснює причини пропусків засідань депутат Едуард Іванов.

Як колишній перший заступник начальника управління капітального будівництва області він не приховує, що вирішував комунальні проблеми свого мажоритарного округу завдяки посаді в ОДА:

“Люди к нам обращаются, у меня на районе там все шикарно. Лампочки все горят, асфальтирована вся придомовая территория, сейчас вот даже улицы асфальтируются целиком, лифты все отремонтированы, то есть ни один лифт не стоит… можете заехать пообщаться с людьми. Все, что надо для округа, поверьте мне, у меня там вопросов вообще никаких”.

Під час роботи Едуарда Іванова в облдержадміністрації, за повідомленнями ЗМІ, будівельна фірми, співзасновником або бізнес-партнером яких начебто є депутат Іванов, неодноразово вигравали тендери на ремонти та реконструкції приміщень.

Але був випадок, коли ці ж фірми тендери програвали. Ми запитали, чому ж не вдалося виграти тендер на реконструкцію дитячого садочка №2 “Волошка”. Едуард Іванов пояснює, що цей тендер проводило не його управління капітального будівництва, а інше управління – освіти: “Это проводило тендер управление освиты, это не УКС (управление капитального строительства)”.

Едуард Іванов переконаний, що ходити до міськради – необов’язково.

“Одно дело – ходить нажимать кнопки, другое дело – что-то делать конкретно”, – переконує колишній перший заступник начальника управління капітального будівництва області, який з 2014 року навіть не проживає у місті, де громада його обрала депутатом.

Стосовно написання запитів і звернень депутат вважає, що простіше домовлятися кулуарно: “Поверьте мне, проще вот так вот как бы, как говориться, кулуарно что-то договориться или решить намного быстрее и полезнее все происходит, чем писать. Это уже когда человек там не понимает или не хочет делать, грубо говоря такой же бюрократ, тогда приходится писать, но мы всегда договаривались и мы не доводили даже дело до депутатских запросов, обращений… ”

Оскільки депутат переїхав до Одеси, то й балотуватися далі збирається в цьому місті. “Да мы будем в Одесском регионе, то есть там уже будем баллотироваться, хотя райончик свой мы любим и до сих пор помогаем, живя в Одессе”.

Інший мажоритарник, екс-регіонал Олександр Прокоф’єв, здивований, що став кандидатом на відкликання за результатами пропусків сесійних засідань у 2014-му році: “Я не думаю, что пропустил более 50% заседаний в 2014 году. Я действительно пропустил несколько сессий, но по причине болезни. Не более 50% – это точно. Я не думаю, что меня там не было более 6-ти раз. Этого не может быть”, – переконує депутат.

У міській раді Громадському руху ЧЕСНО поточнили, що дані про відсутність Прокоф’єва на 7 засіданнях з 11 засідань у 2014 році відповідають дійсності. Таким чином він є кандидатом на відкликання.

Але найбільше кандидатів на відкликання Громадський рух ЧЕСНО традиційно виявив під час моніторингу відвідуваності комісій (клікнути на графіку, щоб збільшити). У Кіровограді таких понад 30 %.

“Аналіз відвідуваності засідань комісій є більш показовим. На відміну від сесій, де депутати можуть кнопкодавити за інших, яких електронна система відображає, як присутніх, протоколи комісій, як правило, ведуться на папері. Тому інформація про присутніх більш правдива”, – зазначає регіональна координаторка громадського руху ЧЕСНО Ірина Федорів.

Потрапив до прогульників і в.о. міського голови Іван Марковський.

“Якщо я і пропустив засідання комісії, то, повірте, не навмисне. У 2011 році, як Ви пам’ятаєте, злочинна влада організувала судилище над Юлією Тимошенко у Печерському суді. І я вважав за свій обов”язок — бути там, під Печерським судом – і дуже часто їздив до столиці у період з 24 червня до 11 жовтня (оголошення вироку) 2011 р. У 2012 році я також міг бути на акції ВО “Батьківщина”, як у Києві, так і у Харкові,” – коментує телефоном Громадському руху ЧЕСНО Іван Марковський.

Але акції та суди не могли тривати півроку без перерви та й засідання комісій, які складаються зі значно меншої кількості депутатів, у порівнянні з повним складом ради, можуть призначати у час, попередньо узгоджений з депутатами.

Андрій Кролевець, висуванець Народної партії, став кандидатом на відкликання за підсумками прогулів комісії у 2013 і 2014 років. Пояснює це завантаженістю на основному місці роботи: “Можливо, не всі засідання зміг відвідати тому, що є основне місце роботи, і можливо дні засідань комісії співпадали з відрядженнями або прийомом делегацій партнерів…”

Варто зауважити, що робота – не є поважною причиною для відсутності на засіданнях Ради чи комісії. Хоча за свою роботу у місцевому самоврядуванні депутати дійсно не отримують грошей від держави, згідно з законом, їхній роботодавець звільняє їх на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків (ст. 32 – Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень – ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Голова кіровоградського УДАРу Лариса Онул не впевнена у тому, що дані, які міська рада надала Громадському руху ЧЕСНО на інформаційний запит, відповідають дійсності: “У 2014 році я була на більшості комісій. Інформацію, яку надаєте ви, перегляну в міськвідділі депутатського корпусу. Якщо і була відсутня, то коли мене попереджали про комісію не завчасно, були сплановані ділові поїздки”.

За кілька днів Громадський рух ЧЕСНО вирішив з’ясувати, чи поточнила Лариса Онул дані про свою відсутність на комісіях ради. Голова кіровоградського УДАРу вже не була така категорична і повідомила про те, що ті, хто не ходить можуть працювати в режимі “он-лайн”:

“У переважній більшості я була на всіх комісіях, не була тільки на початку, коли був Майдан. Потім були такі моменти, коли я була у відрядженні. Так, було декілька комісій, які я пропустила, але в основному на всіх сесіях я була і на засіданні бюджетної комісії я була. Я голова фракції УДАР, постійно буваю на погоджувальних нарадах, постійно дивимося списки, хто є на комісіях, хто відсутній на комісіях… До різних людей різні питання, в усіх різне відношення до відвідуваності, тому що ж люди дійсно зайняті, є люди, в яких проблеми були, але ми всі питання вирішуємо в процесі онлайну, дистанційно і все гаразд. Це не те, що там у нас всі не ходять, але є питання, коли треба бути відсутнім, так випадково трапляється, а є коли всі є, кворум повний є”.

У раді повторно підтвердили, Онул, яка розповіла Громадському руху ЧЕСНО про роботу депутатів в режимі “он-лайн”, у 2014 році дійсно пропустила 12 засідань комісії із 20.

Не впевнений у даних також списочник від «Батьківщини» Сергій Михальонок, який став кандидатом на відкликання у 2014 році як за підсумками прогулів комісій, так і за підсумками прогулів сесій: «У вас неправдива інформація, перевірте точніше».

Громадський рух ЧЕСНО запрошує долучатися до моніторингу перед місцевими виборами активістів Кіровограду та області (Chesno.kr@gmail.com).

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху – забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.

Автори: Юлія Борисенко та Сергій Огородник – журналісти Громадського руху ЧЕСНО

Поширити:

Залишити коментар:

коментар