Бойовики обстрілюють населені пункти (Дані РНБО)

Ситуація в зоні АТО погіршується. На ключових ділянках фронту обстріли наших позицій з важкого озброєння тривають практично безперервно. Також противник веде цілеспрямований вогонь по житлових кварталах прифронтових населених пунктів, що призводить до руйнувань інфраструктури, вбитих та поранених серед цивільних. Зберігається негативна тенденція до розширення географії активних бойових дій – бойовики відкривають вогонь на раніше відносно спокійних ділянках лінії зіткнення. При цьому противник продовжує брехливу пропагандистську кампанію з дискредитації сил АТО з метою маскування своєї агресії. Про це заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

На Маріупольському напрямку вчора бойові дії велися лише у с. Широкине. Традиційно бойовики активізуються у другій половині дня. Окрім стрілецької зброї, зафіксовано використання 122-мм гармат та реактивних установок «Град-П» («Партизан»).

На Донецькому напрямку ворожий вогонь по наших позиціях з застосуванням важкого озброєння в районі аеропорту не припинявся цілий день.

Біля смт. Верхньоторецьке, де розташована важлива залізнична станція Скотувата, наші прикордонники відбили напад ДРГ бойовиків.

В околицях Горлівки також зберігається неспокійна обстановка, бойовики намагаються знайти слабкі місця у нашій обороні у її західних, північних та східних передмістях. Аналогічна ситуація – південніше, у Мар’їнському районі, де бойовики відкривали вогонь по позиціях біля 5 різних населених пунктів: зокрема, вчора вранці по Новомихайлівці був випущений 1 повний залп з установки «Град», а потім розпочався танковий обстріл наших позицій.

Внаслідок агресивних дій бойовиків у Мар’їнському районі не працює телефонний зв’язок, у Красногорівці поранено місцевого мешканця. Рух через лінію фронту трасами Донецьк-Запоріжжя та Донецьк-Маріуполь, а також у зворотних напрямках закрито. Водночас завдяки професіоналізму наших ремонтників, аварія на газопроводі у Донецькій області ліквідована. Таким чином, Маріуполь, Волноваха і Авдіївка – знову з газом.

На Луганському напрямку факти порушення режиму тиші з боку противника зафіксовані на широкій ділянці фронту – від Попасної до Щастя. По с. Троїцьке вчора було випущено не менше 30 ракет з установки «Град». Вогонь вівся зі сторони окупованого міста Стаханов, до якого по прямій від Троїцького – менше 20 км.

Також неспокійною була ситуація у Кримському та Новотошківському, де противник вчора вранці провів мінометний обстріл наших позицій. Частина Кримського знеструмлена. Ремонт інфраструктури на лінії зіткнення надзвичайно ускладнений, з огляду на постійні провокації бойовиків. Зокрема, вчора було поранено українського ремонтника під Попасною.

Вчора в зоні АТО наші прикордонники і військові зафіксували 25 польотів ворожих безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців загинули, 20 – отримали поранення.

До лав українського флоту входять нові професійні моряки

Учора на фрегаті «Гетьман Сагайдачний» відбулася церемонія вручення дипломів випускникам Чорноморської флотилії юних моряків. Із закінченням навчання випускників привітало командування Військово-Морських Сил ЗСУ. Наприкінці учасники заходу вшанували пам’ять моряків, які загинули під час захисту незалежності і територіальної цілісності України.

Українські військові підвищують свої бойові навички 

На Житомирщині завершився черговий етап тренувань українських десантників.

Бійці здійснили марш та виконали рейдові дії, знищуючи опорні пункти умовного противника. Особлива увага приділялася інженерній розвідці маршрутів та елементам тактичної медицини. До участі в заняттях були залучені військовослужбовці, які нещодавно поповнили лави ВДВ у рамках мобілізації. За ходом виконання тренувань спостерігали начальник Генштабу генерал-полковник Віктор Муженко та інші представники військового командування України.

Українська армія продовжує налагоджувати дружні відносини з жителями Донбасу

У Краматорську відбувся концерт військових оркестрів.

Військові музиканти подорожували містами в зоні АТО, підтримуючи бійців та місцевих мешканців. У Краматорську чимало сімей прийшли з дітьми та представниками старшого покоління. Концерт вчергове продемонстрував, що на територіях Донбасу, що знаходиться під контролем української влади, панує мир, а армія завжди з народом.

Українські митці підтримують наших воїнів

13 червня до наших воїнів у зоні АТО завітав з концертною програмою творчий колектив Полтавського театру ім. Гоголя. Було проведено два концерти. Програма виступу спланована в жартівливому стилі для виконання  жіночим колективом театру. Всі присутні були в захваті від блискучої, професійної гри та співу артистів, які створили атмосферу свята.

Сьогодні до вашої уваги розповідь про солдата з передової

Старшого водія окремої автомобільно-санітарної роти Олександра Тарана колеги називають не інакше, як «Козак». Це підтверджує і його зовнішній вигляд.

Чоловік – справжній нащадок запорізьких козаків. До військкомату у свої п’ятдесят він прийшов сам. Вже десять місяців «Козак» служить водієм санітарної машини, і фактично разом з лікарями рятує поранених, адже – чим швидше бійця доставлять у лікувальний заклад, тим більше шансів у нього на життя.

За час служби він «намотав» не менше десяти тисяч кілометрів дорогами Донбасу, рятуючи життя своїх побратимів. Кожен виїзд їхньої групи, особливо на передову – це ризик для життя. Олександр Таран щодня доводить, що мужні українські козаки не перевелися, а воюють на сході України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар