Директор Інституту національної пам’яті: Я вперше і, сподіваюсь, востаннє у Кіровограді

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 11 червня, у Кіровоград завітав один з авторів та ініціаторів прийняття “декомунізаціних законів”, директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Метою візиту є участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції “Перейменувальні процеси в топоніміці як ціннісний вибір українського суспільства”.

«Я вперше і, сподіваюсь, востаннє у Кіровограді. Вірю, що я повернуся до чудового міста з новою чудовою назвою, – зазначив В’ятрович під час свого виступу на конференції. – Коли ми говоримо про перейменування і знесення пам’ятників, йдеться не про минуле, а про майбутнє. Бо історія має бути і пересторогою, і прикладом, і орієнтиром для наступних поколінь».

Він розповів, що у Німеччині під час денацифікації змінили назви вулиць і міст, хоч це було частиною історії. Там люди, навчені гірким досвідом, змінили все, що нагадували про нацистський режим, бо не хотіли, щоб він слугував прикладом для наслідування для наступних поколінь.

«Це було те, чого народ хотів позбутися. – пояснив Володимир В’ятрович. Коли на вулиці Леніна знаходяться органи державної влади, цим нав’язуються певні цінності, деформують суспільство. Злочинці, що знищили мільйони людей, цим возвеличуються».

За його словами, за декомунізацією має йти дерадянізація і деколонізація. «Під шаром радянської топоніміки знаходиться шар топоніміки колоніальної. Місто з назвою Єлисаветград не може бути українським за духом. А нова назва має бути саме українською. Впевнений, що мешканці Кіровограда зустрінуть 21 листопада у вільному українському місті», – наголосив директор Інституту національної пам’яті.

Нагадаємо, у Кіровограді триває Всеукраїнська конференція по перейменуванню Кіровограда.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар