РНБО: терористи активно застосовують важке озброєння (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На Маріупольському напрямку бойові дії велися лише у с. Широкине. Противник активізувався у другій половині дня і активно застосовував важке озброєння, зокрема 152-мм гармати та установки «Град-П», про які ми розповідали вчора.

Про це розповів сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

На Донецькому напрямку знову активізувалися бойові дії в районі аеропорту. Окрім активного застосування гармат та мінометів, противник підтяг до лінії зіткнення бронетехніку – БМП і танки. Неспокійною залишається і обстановка в районі Горлівки – вогонь противника не вщухав у її західних, північних та східних передмістях. Неодноразово зафіксовано використання танків та 152-мм гармат з боку бойовиків на схід і захід від Світлодарського водосховища.

Слід зазначити, що противник веде вогонь по наших позиціях і населених пунктах не лише на лінії зіткнення, а й в глибині української території на відстані 5-10 км від фронту, де прицільна стрільба можлива лише з артилерії калібром 122 мм і вище. На Луганському напрямку  точками найбільш інтенсивного протистояння були район Золотого і Попасної, де бойовики вели сильний мінометний вогонь, що призвело до пошкодження лінії електропередач. Також сильний бій і застосуванням БМП з боку противника ішов у с. Кримське. Окрім цього, ворог вів вогонь зі стрілецької зброї та гранатометів по Щастю та Станиці Луганській, інтенсивні обстріли яких призводять до важких руйнувань.15 11 16 14 13 12

Ці фотографії зроблені вчора вранці спостерігачами СЦКК. Внаслідок варварських обстрілів бойовиків кілька житлових будинків повністю зруйновано. Характер боєприпасів і форма воронок дають змогу чітко визначити тип озброєння, яке застосував ворог – це були гранатомети СПГ-9, 120-мм міномети і зенітна та установка ЗУ-23-2. Вчора в зоні АТО наші прикордонні наряди та підрозділи ЗСУ зафіксували 30 польотів безпілотників противника. За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих українських військовослужбовців немає, 7 – було поранено.

 Співробітники СБУ викрили схему фінансування бандформування «ДНР» посадовими особами підприємства «Шахта Жданівська».  Директор шахти за погодженням з ватажками бойовиків організував кілька експортних операцій вугільної продукції. Отримані кошти були спрямовані на фінансування НЗФ. Загалом з окупованої території було експортовано більше 650 тисяч тонн вугілля різних марок на загальну суму понад 433 мільйони гривень. Покупцями вугілля «Шахти Жданівської» виступила низка іноземних підприємств, які за всіма ознаками не є кінцевими отримувачами продукції.

Українські лікарі допомагають пораненим воїнам АТО Усі військовослужбовці, які отримали поранення в боях під Мар’їнкою та були доставлені до Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, мають шанси на повне одужання. Представник адміністрації госпіталю полковник медичної служби Руслан Жураковський запевнив, що усім пораненим надається кваліфікована допомога, а після одужання вони вирушать на оздоровчо-відновлювальне лікування в санаторії Міністерства оборони України.  Також сьогодні виповнюється 260 років Головному військово-медичному клінічному ордена Червоної Зірки центру «Головний військовий клінічний госпіталь».

В минулому лікарі Київського військового госпіталю врятували чимало життів воїнів різних війн – від наполеонівських до Афганської. Зараз у його стінах проходять лікування важкопоранені військовослужбовці – учасники АТО. Українські лікарі-професіонали роблять усе можливе, віддаючи всі свої сили, знання та досвід для того, щоб повернути українських героїв у стрій, а в подальшому – до мирного життя на рідній землі. З нагоди ювілею співробітники госпіталю отримали високі державі нагороди.

Волонтери також допомагають нашим медикам Офіцери військово-цивільного співробітництва Збройних Сил України передали чергову партію волонтерської допомоги військово-медичному загону військового мобільного госпіталю, в якому лікуються бійці з передової. Цього разу необхідні медикаменти отримав військовий медичний заклад, який знаходиться в Артемівському районі Донецької області, де зараз лікується близько 50 військовослужбовців. Значну частину медикаментів було закуплено за кошти народної артистки України, композитора і активного волонтера Лесі Горової. Вона виступала перед українськими військовими зі своїми концертами понад 200 разів. 34 31 32 33

Українські правоохоронці проходять бойовий вишкіл. На полігоні військової частини у Володимирі-Волинському вже четвертий тиждень поспіль бійці роти патрульної служби міліції особливого призначення «Світязь» вдосконалюють свою майстерність. Добровольці проходять гідну професійну підготовку – теоретичні та практичні заняття із рукопашного бою, тактико-спеціальної, вогневої та медичної підготовки. На чотирьох полігонах хлопці вправляються у стрільбі з автоматичної зброї і важкого озброєння – опановують РПГ і ДШК. А ще відпрацьовують тактику ведення бою і взаємодії бойових п’ятірок. Після підготовки на полігоні спецпризначенці прибудуть до місця дислокації, де продовжать навчання. Нагадаємо, що бійці «Світязя» відзначилися у ході оборони Дебальцевського плацдарму, і зуміли з гідністю виконати завдання командування. 49-2 41 42 43 44 45 46 47 48 49 49-1

Наші воїни в зоні АТО отримують необхідну морально-психологічну підтримку Періодично на блокпости та опорні пункти висувається група на пересувному інформаційно-видавничому центрі, завдяки якому проводиться перегляд відеофільмів, транслюються футбольні матчі тощо. Завдяки налагодженій взаємодії у вихідні дні військовослужбовців відвідують музиканти – як місцеві, так і відомі українські рок-гурти. 51 52 53 54 55 56 57  

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар