Заснована бізнес-партнером Щербаня фірма залишилася без найбільшого в Україні родовища сланцю на Кіровоградщині

За позовами прокуратури мають бути розірвані всі договори з підприємством ТОВ «Сланці України», яке орендувало землі над Бовтиським родовищем сланцю. Про це свідчать рішення Господарського суду Кіровоградської області від 22 квітня, 5, 7, 13 та 14 травня 2015 року.

Фірма з 2008 року орендувала вісім ділянок землі Вищеверещаківської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області загальною площею 77,89 га Договір оренди був укладений терміном на 10 років, повідомляють “Наші гроші”.

Підприємство практично відразу віддало землі в суборенду місцевим фермерам і до серпня 2013 року орендна плата систематично надходила до бюджету сільської ради. Але від того часу підприємство орендну плату не виплачувало.

Один з фермерів-орендарів на правах анонімності повідомив «Нашим Грошам», що плату за оренду він вносив постійно і вчасно. А тому вважає неправильним, що через рішення суду в нього відберуть землю, яка вже підготовлена до збору урожаю сільгоспкультур.

В березні 2015 року прокурор Олександрівського району подав вісім позовів про розірвання договорів з ТОВ «Сланці України» та сплату заборгованої оренди та пені. Пізніше прокурор, навівши відповідні розрахунки, звернувся до суду з заявами про зменшення розміру позовних вимог в середньому у 2-4 рази.

Суд усі позови прокурату задовольнив і зобов’язав підприємство повернути земельні ділянки Головному управлінню Держземагентства у Кіровоградській області та виплатити в бюджет сільради 62 тис грн. У сільській раді Вищих Верещак вже йде мова про передачу цих земель учасникам АТО.

Вищеверещаківська сільська рада знаходиться на території найбільшого в Україні родовища горючих сапропелітових сланців. Поклади Бовтиського родовища оцінюють у 3,7 млрд т. У 2007 році Кіровоградська обласна рада проголосувала за клопотання до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, щоб воно видало спеціальний дозвіл на користування надрами Бовтиського родовища з метою геологічного вивчення для проведення аукціону з його продажу. З вересня 2009 по вересень 2014 року такий спецдозвіл був наданий ТОВ «Сланці України». На даний момент інформація про наявність дозволів на користування надрами Бовтиського родовища горючих сланців відсутня.

ТОВ «Сланці України» зареєстровані на компанію «Квартлекс імпорт корп.» (Віргінські острови, Велика Британія), власником суттєвої частки якої вказана жителька Кіпру Марія Хрістодулу). З 26 лютого 2015 року директором є Загурська Ліна Вікторівна.

В 2006 році засновниками «Сланці України» були Вадим Ластоверко, Едуард Зозовський та Юрій Дідух. Останній відомий як бізнес-партнер колишнього народного депутата Євгена Щербаня, який був застрелений в Донецькому аеропорту в 1996 році. Дідух і його партнери вийшли з числа засновників «Сланців України» в 2008 році. Власником фірми стає ТОВ «Дортела Україна ЛТД», яка сьогодні належить «Компанія фрелло коммерс інк», зареєстрованій на Сейшелах. Але пізніше ТОВ «Сланці України» ще декілька разів змінювали власників.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар