Кіровоградці у чарівному мистецтві “Дивосвіту” (ФОТО)

Протягом багатьох років при обласній бібліотеці для юнацтва імені О. М. Бойченка діє клуб шанувальників декоративно-ужиткового мистецтва «Дивосвіт». Відділ сприяння технічній творчості молоді, який відповідає за проведення засідань клубу, комплектує фонд літератури з цього напряму. Вишивка різними техніками, бісероплетіння, орігамі, декупаж, макраме, в’язання, солоне тісто, квілінг, природні матеріали, енкаустика, флористика, печворк, писанкарство, фільц, батик, лозоплетіння, кераміка, різьба по дереву – це далеко не повний перелік тем книг та періодичних видань, які допомагають молоді освоїти ці техніки.

Допомагають освоювати нові техніки рукоділля й численні майстер-класи, які проводять як працівники книгозбірні, так і запрошені ними майстрині. Творча співпраця пов’язує бібліотеку з багатьма майстрами творчого об’єднання ГО «Єлисаветградський узвіз» (керівник Поляруш Ірина Ігорівна) та клубу народних ремесел «Ниточка» (керівник Ніжнікова Наталія Костянтинівна).

Щорічно проводиться близько 10 засідань клубу «Дивосвіт» і у програмі кожного – презентація робіт майстрині та майстер-клас. Серед постійних гостей: заслужений художник-майстриня килимарства, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України – Олександра Пренко, майстриня з виготовлення ляльки-мотанки та народних оберегів – Світлана Пасашкова, голова громадської організації «Єлисаветградський узвіз» – Ірина Поляруш та майстрині – Валентина Орловська, Валентина Дробишевська, Наталія Дефорж, Віра Залізняк, Віра Івасин.

Більшість учасників засідань клубу – студенти Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка та учні Кіровоградського професійного ліцею побутового обслуговування. Зустрічі з досвідченими майстринями та майстер-класи спрямовані на удосконалення теоретичних та практичних знань, адже відчуття прекрасного, вміння створювати індивідуальні ескізи, додавати окремі творчі деталі під час пошиття одягу, створення оригінальних виробів є одним із головних критеріїв професій вчителя трудового навчання та кравця.

У 2014 році працівниками відділу сприяння технічної творчості молоді, в рамках клубу «Дивосвіт», було організовано 16 майстер-класів від шести майстринь.

Розпочали 2014 рік клубівці створенням новорічних символів із бісеру. А навчала цьому майстриня, яка не тільки є членом ГО «Єлисаветградський Узвіз», а ще й викладачем в обласному центрі дитячо-юнацької творчості – Віра Івасин. Віра Несторівна володіє багатьма видами декоративно-ужиткового мистецтва: вишивка, бісер, лялька-мотанка, і, звичайно ж, із задоволенням передає свій досвід іншим.

Кожний учасник майстер-класу завжди йде з бібліотеки з власноруч зробленим виробом: трояндою з атласної стрічки, квіткою з бісеру, лялькою-мотанкою, листівкою до свята, витинанкою.

Особливою популярністю, як і в давні часи, серед усіх видів рукоділля користується вишивка. Так, починаючи з травня до листопад 2014 року, майстриня Раїса Іванівна Корсун провела одинадцять майстер-класів з вишивки гладдю.

Одне із засідань клубу «Дивосвіт» було присвячене моделюванню одягу. Для ліцеїстів КПЛПО майстер-клас по зняттю мірок провела старший викладач кафедри загальнотехнічних дисциплін та методики трудового навчання Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Куценко Тетяна Володимирівна.

Сучасний одяг є результатом багатовікового досвіду людини. Конструкція одягу може складатися з комбінації його певних видів та частин. Для розробки конструкцій швейного виробу необхідна повна інформація про фігуру людини, для якої він створюється.

Останнім часом зросли вимоги споживачів до якості швейних виробів: якість, естетика, асортимент продукції кравців залежать від багатьох факторів. Про все це і розповіла під час зустрічі Тетяна Володимирівна.

А потім на практиці показала деякі особливості зняття мірок та креслення викрійок. Викладач поділилася з майбутніми закрійниками своїм практичним досвідом та розкрила деякі секрети, що використовує при знятті мірок.

У клубі молодь не лише навчається та опановує досвід відомих майстрів, але й сама навчає. Наприклад, студентки четвертого курсу Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка: Аліса Селезньова, Любов Чудінович, Катерина Шищук, Олена Кердяк, Катерина Сова та Любов Усата під керівництвом замісника декана фізико-математичного факультету КДПУ ім. В. Винниченка Чистякової Людмили Олександрівни презентували свої роботи – дивовижні дерева, віночки з бісеру та допомогли освоїти ази виготовлення браслетів із бісеру  школярам НВО № 14. Вони також порадили початківцям в цій справі спочатку малювати чи підбирати схеми, а вже потім створювати свій шедевр.

Мистецтво бісероплетіння налічує десятки тисяч років, але популярне і донині. Про різноманітні техніки виготовлення картин, прикрас, предметів побуту, оформлення одягу бісером знає кожен. А ось можливість попрацювати під керівництвом досвідчених майстрів не завжди трапляється. І саме в бібліотеці молодь часто має таку нагоду.

З метою привернення уваги підростаючого покоління до проблеми існування в нашому суспільстві людей з вадами здоров’я, їх вмінню повноцінно жити та реалізувати себе в творчості, відділом сприяння технічній творчості молоді проводяться зустрічі з циклу «Незламність духу в творчості».

Часті гості таких зустрічей: юна майстриня Валерія Юрченко, неодноразово проводила майстер-класи з орігамі, з яких кожен учасник йшов з власним виробом, та розповідала про свою творчість.

Оксана Андрієнко – майстриня з виготовлення в’язаної іграшки, щоразу дивує гостей новими оригінальними ідеями. Зустрічі з нею проходять в бібліотеці вже кілька років підряд. Учасниками майстер-класів від пані Оксани є , як студенти вузів, ліцеїв, так і школярі.

Артем Небесний та Марина Броска розповідають не лише про створення картин, а й про свої мрії, які вже збулися – вони є студентами вузів, де вивчають образотворче мистецтво та дизайн.

На таких заходах юнаки та дівчата із захопленням спостерігають за роботою талановитих гостей та з радістю беруться самі творити прекрасне.

В минулому році, маючи на меті організацію сімейного дозвілля наших користувачів, в бібліотеці відкрито студію творчого настрою «фАРТ», заняття якої проходять по неділях. На засіданнях студії, яку відвідують усі бажаючи, вчаться створювати в різних техніках цікаві і практичні речі. А саме: кавові серця-магніти, плетені кошики з паперу, картини в техніці торцювання, дерева, квіти та картини з бісеру, декоративні квіти в стилі канзаши, букети з цукерок та оновлюють дизайн речей за допомогою техніки декупаж. А допомагають їм бібліотекарі книгозбірні та спеціально запрошені відомі майстрині нашого степового краю.

Результатом такої співпраці стала оформлена в бібліотеці виставка робіт талановитої учениці Ангеліни Вінницької.

Загалом в бібліотеці проведено вже понад 300 майстер-класів, з них тільки у 2014 році проведено більше 40 майстер-класів, які відвідало понад тисячу осіб.

Варто відзначити, що всі майстер-класи супроводжуються обов’язковою викладкою літератури з даної теми чи виду мистецтв. Запропонована література може стати в пригоді у подальшому розвитку творчих здібностей та креативних ідей користувачів бібліотеки.

Книгозбірня для юнацтва і надалі продовжує творчу співпрацю зі своїми постійними відвідувачами та запрошує приєднатися до процесу творчості нових користувачів. Адже, література бібліотеки та всі заходи, які в ній проходять: майстер-класи, презентації, зустрічі, виставки від талановитих людей краю спрямовані саме на молоде покоління.

Завідувач відділу сприяння технічній творчості молоді обласної бібліотеки для юнацтва імені О. М. Бойченка Галина Павлівна Бондар

Поширити:

Залишити коментар:

коментар