Через бездіяльність влади сотні кіровоградців знаходяться на порозі смерті (ФОТО)

Життя близько 200 кіровоградців знаходиться під загрозою. З них більше 100 – це діти. І причина у повному ігноруванні проблем людей з ВІЛ/СНІД державою. По Україні ж кількість людей “на межі” обраховується тисячами.

Сьогодні, 27 травня, активісти обласного відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД облаштували собі місцинку на площі Героїв Майдану під… кладовище. Адже тендери на закупівлю ліків для тяжкохворих «зависли» у повітрі. І причина тому – бездіяльність прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка – переконані активісти.

«Переможець тендерних торгів МОЗ ТОВ «Вектор Фарма» у грудні 2014 року отримала 100% передоплату на закупівлю ліків для людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, – розповідає керівник кіровоградського відділення всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД (ЛЖВ) Олександр Олександров. – Індійська компанія-виробник цих ліків готова у будь-який момент поставити необхідні препарати в Україну, але фірма, яка має здійснити оплату, не перераховує кошти. ТОВ «Вектор Фарма» не тільки не здійснює оплату, але й звернулась з позовом до суду з вимогою компенсувати різницю у ціні товару внаслідок курсу коливання валют на 10 млн 209 тис. гривень. Окрім того, нещодавно, у травні, ТОВ «Вектор Фарма» змінило назву на ТОВ «ФІОЛІС ТРЕЙД ЛТД». І поки відбувається хитромудра тяганина, тяжкохворі можуть лишитися без ліків. У нас є запаси лише до червня».

Пані Наталя, одна з активісток, яка не по чуткам відчула на собі проблеми хворих на ВІЛ/СНІД і яка з 2006 року знаходиться на терапії, говорить, що якісне лікування – це її єдиний шанс на повноцінне життя.

«У мене двоє здорових дітей. І я не хочу, щоб вони бачили свою маму напівмертвою. Розумієте, якщо я не зможу приймати регулярно ліки, мій імунітет дасть збій і одна за одною посипляться хвороби, – розповідає пані Наталя. – Такі люди як я, повністю залежні від цих ліків, адже їх не можна ні в аптеці за власний кошт купити, ні замінити альтернативним лікуванням. Ми всі залежимо від державних закупівель».

Але схоже проблеми українських громадян уряд хвилюють мало. Мітинги, пікети, звернення – пустий звук для «обранців». Адже це вже не перша акція, яку організовують тяжкохворі. 21 жовтня минулого року українці (в тому числі й кіровоградці) організували акцію «Чорний вівторок», якою намагалися звернути увагу на кричущу проблему та змусити уряд закупити ліки. Правда, за 7 місяців цього так і не сталося. Весь цей період хворі виживали завдяки лікам, які вдалося купити за кошти закордонних волонтерів.

«Ресурси волонтерів та інвесторів теж не безмежні. До того ж є державна програма, яка має виконуватись», – коментує ситуацію Олександров.

Кіровоградське відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД написали звернення до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням звернути увагу на цю проблему і допомогти у її вирішенні, адже ліків лишилось лише до 15 червня. А тоді для людей хворих на ВІЛ/СНІД почнеться період повільного і дуже болючого згасання.

Тетяна Колісник Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар