Одесити визнали і захопилися талантами Кіровоградщини (ФОТО)

Кіровоградський пленер офіційно закінчився. Як то годиться – час підбивати підсумки. А похвалитися кіровоградським і одеським художникам цього разу є чим – і картин чимало намалювали, і екскізів купу накидали, і Світловодськ розрекламували, і дітям подарували шматочок творчого дива. Але про все по порядку.

Сьогодні, 26 травня, галерея “Єлисаветград” відкрила виставку “Світловодський пленер. Перші підсумки”. Кілька десят живописних робіт, знайомі обличчя і сором’язливі презентації своїх досягнень. Хоча насправді, похвалитися не гріх, особливо, коли є чим. Перший пленер Кіровоградщини, що проходив у Світловодську з 28 квітня по 10 травня приніс свої плоди. По-перше, ми накінець-то побачили свою живописну еліту в лице, дізналися трохи її малярських секретів. По-друге, діти також приєдналися до художньо-просвітницького дійства – школярі Кіровоградщини вчилися не тільки малювати, а й мислити історіософськи. У квітні Кіровоградська міськрада оголосила конкурс рефератів про історію міста для школярів. Сьогодні троє переможців були нагороджені грамотами та… грошовими призами. Фінансовим партнером міськради виступив власник галереї “Єлисаветград” Микола Цуканов, яки виділив на призовий фонд конкурсу 1000 гривень.

Читайте більше: Кіровоградцям привідкрили завісу у таємний світ художників

На цьому сюрпризи та досягнення пленеру не закінчуються. Як розповів під час відкриття виставки начальник управління освіти Світловодського міськвиконкому Геннадій Френкель, його місто за 2 тижні добряче розхитали, змусили вийти з напівсонного стану: у міському будинку культури пройшла перша звітна виставка художників-живописців, яку за один день відвідали сотні людей, у церковно-приходській школі відкрили галерею живопису “Крик душі”, 30 картин художників подаровано місцевому просвітницькому центру, наразі Цуканов ініціює відкриття муніципальної галереї живопису у Світловодську.

Знаєте, матеріальне матеріальним, але я можу сказати одне: життя плинне, а картини вічні“, – закінчує розповідь про досягнення Геннадій Френкель.

До речі, за активну участь в організації пленера, а також до 25-річчя професійної діяльності, художники підготували для Геннадія Юрійовича спеціальний приз – дружній шаржовий портрет.

Микола Цуканов проробленою роботою також задоволений, але найбільше його радує, що він допоміг відкрити художникам нашого вельми талановитого земляка Анатолія Шаповалова. “Цей пленер відкрив для одеситів нашого живописця Анатолія Шаповалова. Вони просто були здивовані його легкістю і працелюбністю, – розповідає Микола Миколайович. – Увесь пленер Шаповалов носився з пензлем, наче з рапірою – малював, малював, малював. І гарно малював. Одеситів наскільки вразила творчість нашого земляка, що вони планують (з нашою допомогою) провести виставку його картин у своєму місті”.

Пленер для одеської школи художників закінчився, але робота тільки починається. Микола Цуканов уже почав гтуватися до пленеру для дніпропетровських живописців. Але і крім цього у власника галереї “Єлисаветград” купа справ – і осінню виставку в Одесі треба спланувати, і своїх розрекламувати, і Кіровоградщину туристичну презентувати. Одним словом, робота у творчих душах як завжди кипить. І гріх її не робити.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар