Кіровоградцям розповіли про децентралізацію та корупцію

Сьогодні, 25 травня, у Кіровоград завітав керівник Центру громадських ініціатив Віталій Загайний, який розповів про децентралізацію влади, як один з головних елементів боротьби з корупцією. А також розвінчав основні міфи, які тісно переплелися у свідомості громадськості з поняттям «децентралізація».

«Статистика стверджує, що лише близько 4% українців вповні розуміють, що таке децентралізація, – говорить Загайний. – А от за даними листопада минулого року 52% громадян були незадоволені життям у своїх громадах. Основні моменти – це ріст цін, незабезпеченість чи незадовільна забезпеченість умовами проживання, корупція, незадовільний стан доріг, невдоволеність охороною правопорядку та медичного обслуговування».

За словами Віталія Нагайного, децентралізація в Україні має відбутися на 3-ох рівнях – базовому (громади), районному та регіональному. І на даному етапі в Україні ведеться підготовка до створення громад, які в майбутньому забезпечать укрупнення районів. Об’єднання має відбуватися на добровільних засадах.

«На добровільне об’єднання громад законом передбачено 189 днів, тобто півроку. Оскільки Президент України відмовився переносити місцеві вибори, тому об’єднатися громади мають до 5 вересня, щоб на 25 жовтня можна було провести вибори до місцевих рад, – розповідає Віталій Загайний. –  Наступний крок – укрупнення районів. Районні громади повинні об’єднатися таким чином, щоб у новостворених районах проживало не менше, ніж 150 тис. населення. Тобто, йде укрупнення районів, оскільки на сьогоднішній день кількість населення у районах України кардинально різна. Наприклад, у Рівненській області є район, де мешкає всього 16 тис. населення».

Чи відбудеться об’єднання територіальних громад Кіровоградщини до вересня поточного року кіровоградці дізнаються 28 травня на сесії облради ради.

За словами Загайного, якщо громади об’єднаються, то  1 січня 2016 року громади отримають нові функції, повноваження, відповідно, збільшаться і їхні ресурси.

«За умов впровадження децентралізації, величезна кількість повноважень повертаються або вперше надаються органам місцевого самоврядування. І тут якраз треба проявити пильність, щоб корупція з всеукраїнського рівня не перейшла на місцевий, – продовжує Загайний. – Для цього треба значно посилити контроль з боку суспільства за органами місцевого самоврядування», – зауважив Віталій Загайний.

Основний аргумент противників адміністративно-територіальної реформи, що для отримувати послуги громади будуть у центрі територіальної громади (укрупненого району), голова «Центру громадських ініціатив» пояснив наступним чином: громадам передадуть повноваження щодо розробки генерального плану розвитку їх місцевості, розпорядження землею, будівництва, благоустрою територій, житлово-комунальних послуг, місцевих доріг, комунального транспорту, початкової освіти дітей, охорони здоров’я первинного рівня, організації догляду за інвалідами та пристарілими, інфраструктури культурного і спортивного розвитку, пожежної та громадської безпеки громадян. Тобто, у розпорядженні громад будуть всі ті повноваження, що зараз мають міста обласного значення.

Читайте більше: Якою буде повітова Україна

Поширити:

Залишити коментар:

коментар