За добу українців обстріляли 22 рази (зведені дані РНБО)

Ситуація в зоні АТО залишається напруженою. Помітно зросла кількість інцидентів порушення умов перемир’я з боку незаконних збройних формувань з використанням різних видів зброї: мінометів, гранатометів, артилерії, танків, стрілецької зброї.

При цьому бойовики продовжують використовувати заборонене за Мінськими угодами озброєння. Так, за минулу добу зафіксовано 22 обстріли позицій сил АТО з 120-мм мінометів та 3 обстріли з 122-міліметрової артилерії. 4 рази незаконні збройні формування застосовували танки. Українські військові дають адекватну відповідь на всі злочинні провокації бойовиків. Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

Найбільш неспокійною ситуація є на Донецькому напрямку. 27 разів російсько-терористичні війська обстрілювали позиції українських військових в районі Донецького аеропорту, а саме поблизу н.п. Піски, Опитне, Авдіївка та шахти Путилівської. Також інциденти порушення режиму припинення вогню зафіксовані поблизу н.п. Гранітне, Верхньоторецьке, Старогнатівка та в районі міста Горлівка.

На Луганському напрямку гарячими точками залишаються населені пункти Трьохізбенка, Щастя, а також позиції поблизу Бахмутської траси.

Ввечері бойовики активізувались на Маріупольському напрямку. 4 інциденти порушення умов перемир’я було зафіксовано в Широкиному.

За минулу добу внаслідок бойових дій загинуло 3 українських військовослужбовців, ще 9 отримали поранення.

Значна частина втрат (а саме 3 загиблих та 5 поранених) пов’язана з бойовим зіткненням, що сталось поблизу селища Катеринівка Попаснянського району Луганської області. Українська розвідувальна група потрапила у засідку диверсійної групи противника.

Сьогодні зусиллями українських переговорників були звільнені із заручників незаконних збройних формувань 2 військовослужбовці Національної гвардії України – солдати Микола Валебний та Ігор Панчишин.

Російські найманці продовжували використовувати безпілотні літальні апарати для здійснення повітряної розвідки. Загалом протягом доби в межах Луганської та Донецької областей зафіксовано політ 9 БПЛА. Також прикордонники Бердянського загону учора зафіксували 3 безпілотні літальні апарати на адміністративній межі між Херсонською областю та тимчасово окупованою територією АР Крим.

Наші правоохоронці відновлюють мирне життя у містах, що зазнавали обстрілів з боку бойовиків

Зокрема, Попасна поступово звикає до життя в мирі за допомоги тернопільських міліціонерів. Люди повертаються до своїх домівок, засипають воронки від снарядів і відновлюють свій мирний уклад.

14 11 12 13

Час від часу бойовики обстрілюють найближчі блокпости, але в самій Попасній місцеві жітелі вірять, що жах минулих місяців вже не повториться. Мешканці міста активно допомогли українським бійцям деревиною для спорудження блокпосту та питтєвою водою. Місцеві учні також підтримують своїх захисників малюнками та оберегами. Вашій увазі – відео одного з мешканців, який повернувся до свого рідного міста.

Сили АТО доставляють гуманітарну допомоги найнезахищенішим верствам населення

Дві школи-інтернати у Кремінську Луганської області отримали продукти: цукор, борошно, крупи, фрукти, а також одяг, солодощі та іграшки від бійців патрульної служби міліції   «Луганськ-1». В інтернатах міліціонерів завжди радісно зустрічають діти й вчителі, адже завдяки їм можливо підтримати наймаліших учнів шкіл.

24 21 22 23

Оборонні рубежі на позиціях сил АТО зміцнюються щодня

На Луганському напрямку інтенсивно працюють інженерні підрозділи ЗС України та будівельні організації Луганщини, Житомирщини, Хмельниччини. Працівники з різних областей України спільними зусиллями під керівництвом військових фахівців нарощують систему фортифікаційних споруд вздовж лінії розмежування. Будівельники працюють по 12 годин на добу. Вся необхідна техніка та обладнання — у наявності. Дзоти пройшли успішну перевірку на Житомирському полігоні. Зокрема, укріплення витримують попадання 150-мм снаряду.

31 32 33 34 35 36 37

Держава гідно оцінює військову службу кожного зі своїх захисників

Міністерство оборони України повідомляє, що статус учасника АТО вже отримали 47 406 військовослужбовців.

Українські спецслужби успішно викривають схеми фінансування бойовиків

Служба безпеки України викрила схему, яка була організована російським байкером на прізвисько «Хірург», який неодноразово висловлювався проти незалежності та територіальної цілісності України. Злочинець спільно з окремими менеджерами фінансових компаній «Форекс Тренд» привласнював кошти громадян України, Росії та країн СНД – частину з них він направив на фінансування бойовиків з так званих «ДНР» та «ЛНР». Оперативники провели обшук в офісах представників компаній в Україні й вилучили комп’ютерну техніку з файлами, які містять інформацію про незаконні фінансові операції, значну суму грошей у російських рублях та доларах США та пам’ятні нагороди ФСБ РФ: кортик і годинник.

43 41 42

Українські патріоти допомагають військовим

Активісти та патріоти райцентру Гадяч, що на Полтавщині, відправили в зону АТО два автомобілі для потреб українських військових. Машини були модернізовані та обшиті бронею для посиленого захисту військовослужбовців. Тепер ці авто стануть в нагоді нашим розвідникам, а також будуть використовуватись для оперативної евакуації поранених.

52 51

Триває ротація воїнів, які захищають Батьківщину на передовій

На Одещину повернулися бійці окремого мотопіхотного батальйону ЗСУ, які протягом тривалого часу виконували бойові задачі на сході.Привітати наших захисників прибули їхні колеги, волонтери, місцеві учні та мешканці міста. У знак подяки активісти створили для воїнів імпровізований коридор слави і радісно привітали кожного героя.

61 62 63 64 65 66 67 68 69 69-1 69-2 69-3 69-4

Водночас зведений загін правоохоронців з Хмельниччини вирушив на схід України. Кістяк загону склали бійці спецпідрозділів. Більшість працівників міліції їдуть у зону АТО вже вчетверте чи вп’яте. Там вони забезпечуватимуть охорону громадського порядку та допомагатимуть розкривати злочини.

79-1 71 72 73 74 75 76 77 78 79

Україна продовжує співпрацю з союзниками, щоб надати кваліфіковану допомогу своїм військовослужбовцям

Так, протягом останніх кількох днів українські лікарі активно співпрацюють з 25 канадськими медиками, які прибули в Україну у рамках другої гуманітарної місії. Спільними зусиллями лікарі провели понад 30 хірургічних операцій для військовослужбовців, які отримали травми під час АТО. Більшість пацієнтів потребують відновлення щелепи та лицьової кістки. Місія організована представниками української діаспори в Канаді.

85 81 82 83 84

Водночас вже 11 держав-членів НАТО, а також Ізраїль надають медичну допомогу нашим військовослужбовцям. На сьогоднішній день за кордоном проходять лікування 40 бійців. Всього реабілітацію за кордоном пройшли 108 військових.

Крім того, у Львівському та Ірпінському військово-медичних центрах було створено два реабілітаційних центри для лікування військовослужбовців. Наразі тривають переговори з логістичними структурами НАТО щодо доставки необхідного обладнання. Також військові проходять реабілітацію у санаторіях «Трускавецький» та «Пуща-Водиця».

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар