Олександрійські студенти висміяли кумівство і розказали, як боротися з політичною корупцією (ФОТО, ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Власне розуміння політичної корупції і оригінальні рецепти боротьби з цим вже звичним для України явищем на осуд громадськості представили найкращі студенти Олександрії, серед яких – неодноразові президентські стипендіати і наукова гордість Кіровоградщини.

А обговорювали наболілі питання і шукали шляхи їх вирішення під час конкурсу «Політична корупція. Як з нею боротися?», який днями відбувся на базі Олександрійського державного політехнічного коледжу за ініціативи і сприяння Громадської організації «Громадянська непокора».

Свої роботи юні борці з корупцією представляли у двох номінаціях – краща письмова робота та краща відео-презентація. Всього учасники презентували 12 цікавих і змістовних доробків – 4 реферати і 8 презентацій на антикорупційну тематику.

Незважаючи на ще дуже юний вік (3-4 курс), студенти підійшли до питання боротьби з корупцією з усією серйозністю. Вони прослідкували історичний шлях такого явища, як хабарництво, і продемонстрували його можливі трагічні наслідки у власних соціальних відеороликах. Розказали, чому з’являється політична корупція і розробили кілька систем методів боротьби з нею. Правда, деякі студенти, ймовірно заряджені духом декомунізації, зробити висновок, що в появі корупції винен саме Радянський Союз і ніхто інший, як Микита Хрущов. На жаль, така цікава ідея не була підкріплена конкретними фактами. Проте в майбутньому вона цілком може перетворитися на тему наукової роботи з політології.

Цікаво, що всі учасники дійшли єдиного висновку, хоча кожен йшов до нього власним шляхом. Студенти переконалися, що основною проблемою нашої політичної системи є відсутність державного фінансування партій. Через це політики стають заручниками олігархів, а Верховна Рада вирішує проблеми бізнесу, який її утримує, а не народу, який її обирає. Щоб змінити цю систему, молодь пропонує скористатися досвідом європейських країн і запровадити прозору систему фінансування партій, ввівши при цьому ліміт на максимальну річну пожертву на їх розвиток. Це має вберегти політиків від впливу олігархів і відтіснити від влади тих, хто просто продає свої голоси в Парламенті.

Такі ідеї у своїй письмовій роботі детально описали Юлія Чернега та Вадим Крутіков (студенти групи ПР–122, спеціальність «Правознавство»), за що й отримали від членів журі найвищу кількість балів і заслужене перше місце.

Перемогу у номінації відео-презентацій здобув президентський стипендіат Сергій Охотний. Він запропонував нову антикорупційну схему, яка полягає у використанні IT-технологій у контролі над доходами й витратами чиновників. Сергій пропонує створити в Інтернеті індивідуальні кабінети депутатів і чиновників, у яких користувачі мережі зможуть побачити всю інформацію про фінансові операції слуг народу (від рівня зарплати до витрат на відпочинок). Це, на його думку, допоможе виявляти надмірні витрати (не по зарплаті, так би мовити) і приховані прибутки, отримані внаслідок корупційних схем.

За такі оригінальні ідеї студенти отримали від «Громадянської непокори» щедрі призи – гранти по 4 тис грн!

Також члени журі відзначили студенток групи МП-122 Аліну Сойко, Анастасію Таратинову, Ірину Хоменко та Анастасію Іващенко. Ці красуні у вишиванках висміяли явище непотизму (кумівства) в українській політиці. Дівчата вдало маневрували на грані етики й інвективи, вражаючи глядачів і конкурентів власними розмірковуваннями на тему кумівства у вищих ешелонах української влади. А для підкріплення своїх слів вони показали схеми родинних зв’язків між українськими політиками.

Пропонуємо для перегляду частину їхньої пезентації: Непотизм в українській політиці.

Неабияк пишається своїми студентками і директор коледжу Лариса Савченко. «Дівчатам у вишиванках», які так сподобалися членам журі, вона  обіцяла виділити матеріальне заохочення від імені навчального закладу.

Вручаючи переможцям заслужені нагороди, голова ГО «Громадянська непокора» Павло Пасенчук відзначив, що цього дня від побачив нову молоду українську еліту, яка прагне жити в чесній і мирній Україні, а головне – готова сама будувати таку країну. Натхненні палкою промовою Павла Васильовича і перебуваючи в ейфорії від отриманих грантів, студенти щиро обіцяли ніколи не роздавати і не вимагати хабарів.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета.
Фото надано ГО «Громадянська непокора». Відео Телерадіокомпанії “Контакт-ЛТД”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар