Бойовики обстріляли українськиї військових (РНБО)

Протягом доби незаконні збройні формування на сході України продовжували накопичення бойової техніки та боєприпасів поблизу Донецька та Станиці Луганської. Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Олександр Мотузяник, бойовики також постійно порушують Мінські домовленості, застосовуючи артилерійське озброєння, що мало бути відведене за умовами перемир’я. Так, бандити здійснили 16 обстрілів позицій сил АТО з 120-мм мінометів, а також 1 обстріл з артилерії калібру 122 міліметри. Українські військові завжди адекватно відповідають на провокації з боку бойовиків.

На Донеччині найгарячішою точкою залишається н.п. Піски. Тут зафіксовано 10 обстрілів позицій українських військових. Дещо знизилась активність незаконних збройних формувань поблизу міста Горлівка.

На Луганщині російські найманці порушували перемир’я біля населених пунктів Щастя, Станиця Луганська, Золоте і Кримське.

Поблизу Маріуполя знову епіцентром протистояння між українськими воїнами та російсько-терористичними військами стало селище Широкіне. Тут зафіксовано 17 інцидентів порушення режиму тиші з боку незаконних збройних формувань. Також бойовики обстрілювали н.п. Мирне, Чермалик та Піщевик.

За минулу добу внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув, 5 отримали поранення.

Бойовики продовжували використовувати безпілотні літальні апарати для здійснення повітряної розвідки. Загалом в межах Донецької та Луганської областей  українські прикордонники зафіксували проліт 5 ворожих БПЛА.

Проросійські бойовики несуть на Донбас лише злидні та розруху

Гуманітарна і політична обстановка на території Донецької та Луганської областей, які перебувають під тимчасовим контролем незаконних збройних формувань, залишається складною.

Фінансове забезпечення мешканців перебуває на вкрай низькому рівні, існує затримка всіх соціальних виплат на 3-4 місяці. Так, напередодні травневих свят здійснено часткові виплати за лютий 2015 року. Заробітну плату проросійські бойовики виплачують харчовими пайками за безпосередньо виконану роботу на їх користь – риття окопів, облаштування бліндажів, ремонт техніки тощо. Існують проблеми з продуктами харчування.

Виплата пенсійного забезпечення здійснюється в російських рублях за курсом один до одного. На тимчасово окупованих територіях часто мають місце перебої з водо- та електропостачанням.

На звільнених територіях Донеччини та Луганщини продовжуються відновлювальні роботи

На ділянці Артемівськ – Попасна відновлено кабель телефонного зв’язку. Мешканці 9 міст Донецької та Луганської областей знову мають можливість користуватись телекомунікаційними послугами.

Постійно працюють українські сапери. За минулу добу піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацію знешкодили 35 вибухонебезпечних предметів, які несли загрозу життю та здоров’ю мирних мешканців.

Українська контррозвідка знешкоджує російських найманців

Зокрема, Служба безпеки України затримала двох бойовиків на Харківщині, які  воювали на боці так званої «ДНР»: один – водієм-механіком танку у складі бандформування «Всевелике військо Донське», інший – ватажком одного з бандитських угрупувань під назвою «1-ша слов’янська бригада».

Також у Харкові оперативники припинили злочинну діяльність мешканця, який фінансував бойовиків так званої «ЛНР». Зловмисник закуповував сім-карти для мобільних телефонів та картки поповнення рахунку, які передавав бойовикам. Крім того, він незаконно оформлював документи на отримання соціального захисту, що давало можливість бойовикам знімати у банкоматах нараховані соціальні виплати. Правоохоронці ліквідували цю шахрайську схему. У бойовиків залишається дедалі менше можливостей отримувати кошти за свою злочинну діяльність.

Водночас наші правоохоронці продовжують знаходити приховані арсенали у зоні проведення антитерористичної операції. У Красноармійську міліціонери виявили схрон зброї та боєприпасів. Загалом було вилучено 6 гранатометів, 38 гранат, понад 12 тисяч набоїв різного калібру, електродетонатори та боєкомплекти

Українські військовослужбовці посилено тренуються

Бійці механізованої бригади Збройних сил України, що дислокується в Артемівську, спільно з підрозділами МВС, СБУ та прикордонниками проводять навчання із взаємодії при відбитті нападу та обороні військової частини. У програму тренувань входять вправи зі знищення боєприпасів, побудова фортифікаційних споруд на підступах до Артемівська, спільні патрулювання та багато інших заходів. Також були відпрацьовані елементи блокування і роззброєння ворога у разі його проникнення в місто та захоплення однієї з державних установ. Військові, які вперше брали участь у тренуваннях, виконували вправи пліч-о-пліч із досвідченими бійцями.

Українська армія поповнюється новими силами

У День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні понад 150 бійців Національної гвардії України склали військову присягу у Харківській бригаді та у Сумському батальйоні. До молодих воїнів зі словами напуття звернулися командири частин, ветерани та батьки.

Світові лідери засуджують злочинну діяльність російських найманців на сході України

Канцлер ФРН Ангела Меркель під час візиту до Москви заявила, що з боку бойовиків на Донбасі спостерігається багато порушень Мінських домовленостей, через що на сході Україні не може настати мир.

Зокрема, проросійські угрупування не пускають українську гуманітарну допомогу, не відвели все важке озброєння і не квапляться обмінювати полонених. А.Меркель сказала, що ОБСЄ має доволі чітку картину того, що відбувається на Донбасі, і після звітів спостерігачів залишається багато запитань до бойовиків.

Федеральний канцлер також зазначила, що відносини між Німеччиною та Росією значно постраждали через злочинну анексію Криму та збройний конфлікт на сході України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар