День Перемоги у зоні АТО – нові провокації від проросійських бойовиків (РНБО)

День Перемоги в зоні АТО минув по-бойовому і напружено. Незважаючи на свято, бойовики не дотримувалися режиму тиші, здійснивши серію збройних провокацій на всіх напрямках. Водночас фактів використання ствольної артилерії проти сил АТО не зафіксовано. Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Олександр Мотузяник.

На Маріупольському напрямку вчора ввечері відбулася серія перестрілок у н.п. Миколаївка, Широкине та Павлопіль.

На Донецькому напрямку День перемоги видався неспокійним. В районі аеропорту – від Мар’їнки до Авдіївки противник здійснив серію провокацій – переважно зі стрілецької зброї. Проте наші військові мужньо утримують рубежі і вміють відбивати атаки – після чергової спроби нападу на наші позиції під Мар’їнкою ворог поніс втрати і відступив. Неспокійно було  і у районі Світлодарська – там бойовики теж вели вогонь по наших позиціях у другій половині дня.

На Луганському напрямку активність бойовиків була зосереджена в районі Бахмутської траси (йдеться про с. Сокільники, с. Кримське і сел. Золоте), а також н.п. Станиця Луганська та Щастя. Незважаючи на численні провокації ворога, в тому числі з застосуванням 120-мм мінометів, в наших лавах обійшлося без втрат.

За минулу добу в зоні АТО було зафіксовано 15 польотів ворожих БПЛА. Також прикордонники Луганського загону  виявили 8 російських вертольотів МІ-8, які патрулюють російсько-український кордон.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 4 – було поранено.

Бойовики, прикриваючись 70-річчям перемоги над нацизмом, стягують сили до лінії зіткнення

Вчора у Донецьку, Луганську та деяких інших окупованих містах неподалік лінії розмежування відбулося проходження колон важкої військової техніки НЗФ вулицями цих міст – йдеться про САУ, танки, реактивні установки. Вся ця зброя підлягає відведенню вглиб контрольованої території, і жодне свято не може бути виправданням порушенню Мінських домовленостей.

Водночас на неконтрольованій частині Донбасу посилено окупаційно-адміністративний режим

За оперативною інформацією, у Донецьку НЗФ «поліція ДНР» проводить посилену перевірку громадян на наявність документів та відміток про місцеву реєстрацію. За найменших підозр, людей затримують.

Бойовики посилюють інформаційну блокаду

Керівництво бандформування «ЛНР» через катастрофічний стан медицини на підконтрольній території, проводять так звану «переакредитацію» закордонних ЗМІ – щоб світ не дізнався правду.

Бойовики здаються українським правоохоронцям

На Донеччині двоє учасників незаконних збройних формувань добровільно прийшли до міліції. Обидва чоловіки – мешканці Волноваського району. До січня цього року вони працювали у виправній колонії, що розташована на окупованій території.

Законом передбачене суворе покарання за участь чи пособництво НЗФ. Єдиний спосіб врятуватися від тюрми – це добровільно вийти з незаконного формування та написати щиросердне зізнання до міліції. Якщо ці чоловіки не скоїли тяжких злочинів – можуть розраховувати на звільнення від кримінальної відповідальності.

Українські спецслужби успішно протидіють контрабанді на лінії розмежування

Група силових відомств із залученням Збройних Сил України провела широкомасштабну спецоперацію із знешкодження каналу незаконного переміщення товарів на тимчасово окуповану територію сходу України. У результаті проведених заходів у районі сел. Золоте (Луганська область), поблизу лінії зіткнення затримано понад 150 вантажівок з побутовою технікою, продуктами харчування, алкогольними напоями, побутовою хімією тощо, які намагалися потрапити на тимчасово окуповану територію. Нагадаємо – проїзд на окуповану територію поза встановленими КПП не лише незаконний, а й небезпечний.

Українські спецслужби запобігають терактам та диверсіям у святкові дні

На Харківщині СБУ виявила диверсійну групу, представники якої отримали завдання від терористичної організації  «ДНР» підірвати вантажний потяг з нафтопродуктами. Вже затримано ватажка групи, який за здійснював підбір та вербування громадян для вчинення диверсій і терористичних актів. Диверсанта затримали «на гарячому» – безпосередньо після закладення на цистерні з паливом магнітної міни.

Також припинено протиправну діяльність одного з лідерів терористичної організації «Харківські партизани». 42-річний громадян України, колишній співробітник МВС, у 2014 році був завербований громадянином РФ, співробітником так званого «Міністерства державної безпеки  ДНР». За завданням свого «куратора», зловмисник формував диверсійно-розвідувальні групи, переважно з числа колишніх правоохоронців та військовослужбовців, які мали вчиняти диверсійні та терористичні акти на Харківщині, зокрема на Харківському бронетанковому заводі. В ході обшуку у помешканні терориста вилучено бойові гранати і вибухівку, які він планував використати для проведення терористичних актів у Харкові 9-10 травня.

Крім цього, СБУ затримала мешканця Сумщини, який намагався здійснити диверсію під час святкування 9 травня. Під час обшуку у злочинця вилучено гранату РГД-5 та сепаратистські матеріали, у тому числі із закликами до створення т.зв. «Сумської народної республіки» та її входження до складу РФ. Сепаратиста, уродженця Донеччини, взято під варту.

Також у Дніпропетровську під час обшуку у місцевого мешканця співробітники СБУ вилучили гранати РГД-5 із запалами, карабін МКМ, близько тисячі набоїв, димові шашки, сигнальні ракети, ніж-багнет тощо.

Контакти із записника зловмисника свідчать про його можливу причетність до російських спецслужб.

Українські військові вшановують пам’ять героїв Другої світової війни

До 70-ї річниці Перемоги над нацизмом в Європі, військовослужбовці, які виконують бойові завдання на Донеччині, беруть активну участь у святкових та жалобних заходах. В Артемівську та Костянтинівці за участю військовослужбовців різних військових частин та підрозділів, ветеранів, представників місцевих органів влади, місцевих мешканців, пройшло урочисте покладання квітів до пам’ятників полеглим героям.

Держава шанує своїх захисників

Президент України Петро Порошенко підписав укази про нагородження медаллю «Захиснику Вітчизни» 3181 військовослужбовця Збройних Сил України, 239 військовослужбовців Державної прикордонної служби України та 44 співробітників Служби безпеки України, які отримали поранення під час антитерористичної операції.

Нагороджені виявили особисту мужність, самовідданість, високий професіоналізм та вірність військовій присязі під час боїв на Донбасі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар