Жителі селища Гірничого відзначили День пам’яті та примирення

Сьогодні, 8 травня, в Україні відзначається День пам’яті та примирення. На селищі Гірничому нову традицію святкування 8 та 9 травня у загальносвітовій традиції вшанування  пам’яті та примирення під гаслом “1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо” розпочали ходою, автопробігом війскової ретро-техніки, виступами дитячих колективів, спільною молитвою та традиційною солдатською кашею.

Урочистості на селищі Гірничому, що проходять за сприяння народного депутата України Станіслава Березкіна та депутата Кіровоградської міської ради Андрія Кролевця, розпочалися лінійкою у ЗОСШ №22.

Саме сюди вшанувати пам’ять загиблих героїв та жертв ІІ світової війни прибули бійці 3-го полку спеціального призначення та ретроавтомобілі клубу “Автоветеран”.

Після виступів переможців конкурсу стройової пісні, спортсменів, кіровоградських волонтерів з ГО “Серця матерів”, які подякували школярам за активну допомогу армії, колона школярів, військових та ретро-автомобілі вирушили на центральну площу селища, де біля церкви і відбулися основні урочистості.

Єпископ Кіровоградський та Голованівський Марк після спільної молитви у своїй проповіді зазначив: “Ми зібралися, щоб згадати жертв, усіх, хто загинув у ІІ світовій війні і хто гине зараз на Сході. Один народ, опанований злобою, напав на інший, що змушений захищатись. Пропаганда серед одного народу і байдужість інших розпалила пожежу світової війни. Надмірна радість у цей день не є правильною, ми повинні пам’ятати, що будь-яка війна – то трагедія, велике горе. Російський народ загубив пам’ять про це. Ми ж маємо про це пам’ятати та усіма своїми силами та талантами слугувати тому, щоб на нашій землі не було таких страшних воєн, допомагати та підтримувати наших воїнів”.

Лейтенант 3-го полку спеціального призначення Богдан Гарячий у короткій промові подякував бабусям і дідусям, які зберегли нам усім життя. “Те, що зараз відбувається в Україні, ми виправимо. Все буде добре”, – запевнив він жителів Гірничого.

Представник народного депутата України Станіслава Березкіна, голова ГО “Спільна дія” Ірина Малик звернулася до воїнів: “Цими днями ми відвідували ветеранів у кількох районах нашої області. Ви, хлопці, надихаєте їх жити далі. “Хочемо дожити до нашої перемоги”, – розповідають вони”.

“Ми вшановуємо пам’ять про жертв тієї війни і героїзм воїнів ІІ-ї світової. Та нам не треба забувати, що так само потрібна допомога і підтримка воїнам, що повертаються з цієї війни”, – додала вона, звертаючись до присутніх. Також депутат обласної ради Ірина Малик розповіла про спільну ініціативу “Спільної дії” та Станіслава Березкіна зі створення та розповсюдження відеоуроків для молоді з військової підготовки та надання медичної допомоги.

Депутат міської ради Андрій Кролевець у своїй промові заявив: “Закликаю помолитися за кожного, хто загинув у тій війні з нацизмом, згадати кожного. І пам’ятати уроки історії”.

Після виступів дитячих колективів та учасника шоу “Голос країни” соліста Кіровоградської обласної філармонії Владислава Кашпуренко на жителів селища чекали чай та традиційна солдатська каша від організаторів заходу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар